Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt vrolijk verder

Woensdagochtend is de daggasprijs tot onder de 25 euro per megawattuur gezakt, oftewel 25 eurocent per kuub. Hoewel het officieel winter is, is daar qua buitentemperaturen weinig van te merken. De angstcomponent is daarmee uit de gasprijs weg, al blijven specialisten nog altijd wijzen op risico's.

In een nieuwe update vanuit energiehandelsplatform Powerhouse wordt het warmere weer aangewezen als belangrijkste veroorzaker van dalende gasprijzen. De focus verschuift van deze winter weer naar het vullen van de gasvoorraden.


TTF-gasprijs contract maart 2024 t/m 13 februari. Klik hier voor vergroting.

Het team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken staat in een nieuwe analyserapport speciaal stil bij elektriciteit. De dalende gasprijzen hebben ook dalende elektriciteitsprijzen tot gevolg. Ook wijst men op dalende prijzen voor EU emissierechten (EU ETS). De prijs is gehalveerd in bijna anderhalfjaar tijd en ligt om en nabij de 55 euro per ton. We citeren: "Na een vrije val in de eerste twee weken van het jaar, bevond de EU ETS-prijs zich vanaf halverwege januari in stabiel vaarwater. Nu lijkt de daling toch weer door te zetten, wat gezien de marktfundamenten van de uitstootrechten geen opzienbarende ontwikkeling is."

De salderingsregeling zonne-energie blijft voorlopig in stand in Nederland. Dinsdagmiddag heeft de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel van minister Jetten gestemd om de salderingsregeling voor zonne-energie af te schaffen. LTO is er blij mee, aangezien het alternatief (een terugleververgoeding) volgens de belangenbehartiger onvoldoende onderbouwd was.

Het CBS bracht cijfers over het Nederlandse aardgasgebruik in 2023 naar buiten. De VEMW zet naar aanleiding daarvan een kanttekening bij de vraagreductie aardgas die wordt geschetst. Hans Grünfeld namens de VEMW: "De suggestie wordt gewekt dat de vraagreductie komt door energiebesparende maatregelen. Dat is in zekere mate het geval. Voor de industrie zijn de belangrijkste redenen echter de enorme prijs- en kostenstijgingen die maken dat bedrijven hun productieprocessen hebben teruggeregeld of zelfs tijdelijk gestopt, het vervangen van aardgas door een andere inzet van productiegassen, en het verleggen van productie naar het buitenland (import ammoniak en methanol). Dat is niet direct een bijdrage aan de klimaatproblematiek en evenmin een bijdrage aan de Nederlandse economie.”

Gasunie Transport Services gaf de overheid recent advies over de Nederlandse gasleveringszekerheid in de (nabije) toekomst. De powerpoint die daarbij hoort is openbaar gemaakt. Uit de analyse van GTS blijkt dat er de komende twee gasjaren nog een tekort aan capaciteit kan ontstaan. Voor 2024 gaat GTS uit van een tekort van ongeveer 10 GW, tijdens periodes met een grote (piek)vraag. Daarnaast wordt gewaarschuwd dat het de komende jaren – na koude winters – moeilijk zal zijn om de gasvoorraden in de bergingen gedurende de zomer weer voldoende op peil te krijgen.