Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking voortgezet voor soepele elektrificatie transport en logistiek

Een soepele elektrificatie van transport en logistiek is afhankelijk van goede inpassing van de extra stroomvraag in het stroomnet. In tijden van netcongesties is die uitdaging en daarmee het belang van goede samenwerking extra groot. TLN, evofenedex, ElaadNL en Netbeheer Nederland zetten daarom hun samenwerking, onder andere op het gebied van voorlichting en data-uitwisseling, de komende jaren voort.

Evofenedex, ElaadNL en Netbeheer Nederland en TLN ondertekenden op 8 april 2021 een convenant om samen de toekomstige vermogensbehoefte voor elektrische goederenlogistiek in kaart te brengen. Hiermee moest duidelijk worden waar knelpunten of tekorten in het elektriciteitsnet zouden kunnen ontstaan en hoe daar mee om te gaan. Aanleiding hiervoor waren onder andere de komst van zero-emissiezones en de Europese eisen uit de Europese Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR).

Mede dankzij het convenant weten de organisaties elkaar goed te vinden en hebben ze samen regionale sessies georganiseerd om ondernemers in transport en logistiek voor te bereiden op de transitie naar elektrisch vervoer. Er zijn ook tools ontwikkeld om bijvoorbeeld de verwachte stroomvraag gemakkelijk in kaart te brengen. En de experts van de organisaties werken samen in diverse werkgroepen, onder andere in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.

Urgentie samenwerking nog groter
Enkele jaren later is de situatie alleen maar urgenter geworden. Bijvoorbeeld door de snel toegenomen congestie op het stroomnet, waardoor niet overal op korte termijn ruimte is op het stroomnet voor de laadinfrastructuur voor het opladen van elektrische vrachtauto’s. Tegelijk wordt er hard gewerkt aan het beter benutten van de bestaande capaciteit op het net en aan netverzwaringen, wat de nodige tijd kost.

Algemeen voorzitter Machiel van der Kuijl van evofenedex: “Om de gewenste transitie naar elektrische bestel- en vrachtauto’s succesvol te maken, is voldoende laadcapaciteit onmisbaar voor ondernemers. Door samen te werken hebben de partijen de afgelopen 3 jaar veel bereikt. Maar het is ook duidelijk geworden dat er nog veel te doen is, omdat er nog veel lokale verschillen zijn. Evofenedex onderstreept het belang van samen doen en krachten bundelen. De verlenging van het convenant geeft dan ook de mogelijkheid om de komende jaren samen verder te werken aan een laadnetwerk dat kan voorzien in de behoefte van ondernemers in de logistiek.”

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: