Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeienteler Arjen Kok:

“We bestrijden beestjes zo natuurlijk mogelijk met natuurlijke bestrijders”

Bee Deal deelnemer Arjen Kok, aardbeienteler in het Noord-Hollandse Zwaagdijk, gebruikt al 10 jaar natuurlijke bestrijding in de buitenteelt. In het begin vond hij het spannend. In de aardbeienteelt is de schadedrempel laag. Komt er trips in een bloem, dan raakt de vrucht beschadigd. Arjen's zorgen over de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen, de beperktere keuze aan middelen en toenemende resistentie gaven de doorslag om natuurlijke bestrijding centraal te stellen.

Hij is sinds 2016 betrokken bij de Bee Deals. Bezorgd over de schadelijke effecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen op die leefomgeving, zocht Arjen al vroeg naar mogelijkheden om plaaginsecten op een niet-chemische wijze te bestrijden. Hij startte met natuurlijke vijanden in de kas rond 2000.


Arjen Kok

Van roofmijten tot gaasvlieg
Trips, spint en witte vlieg bestrijdt hij nu preventief met roofmijten, tegen luizen zet hij larven in van een galmug en, in de buitenteelt, sinds een jaar ook de groene gaasvlieg. Ook sluipwespen zet hij wel eens uit. Arjen scout wekelijks zijn aardbeienplanten om te checken hoe het staat met de plaagdruk en de aanwezigheid van natuurlijke bestrijders. Eens in de 3 weken ondersteunt adviseur Robin van Wijk van Koppert hem daarbij. Het bewaken van het evenwicht tussen plaaginsecten en bestrijders is spannend, gezien het lange teeltseizoen, van maart tot de kerst.
Naast de inzet van natuurlijke vijanden, probeert Kok de plaagontwikkeling te remmen door vooral het wortelgestel van de planten sterker te maken met een biostimulant in combinatie met een nuttige schimmel.

Nog geen oplossing voor orekruipers
Met de enorme hoeveelheid oorkruipers die Kok sinds drie jaar op zijn bedrijf aantreft, weet hij zich nog geen raad. In de teelt van hard fruit zijn deze dieren nuttig, in de aardbeienteelt zorgen ze voor schade aan het zachte fruit. Kok heeft nu bedacht dat eierdozen voor oorkruipers een aantrekkelijke schuilplek zijn. In grote getalen komen ze af op de eierdozen die Kok tussen zijn aardbeienplanten heeft gezet. Op deze manier verzamelt hij de dieren en geeft hij ze aan een perenkweker in de buurt. “Dit kost wel extra tijd”, legt Kok uit, “ze zitten er elke keer weer, maar dit is het enige wat we kunnen doen.”

Schimmels nog lastig
Voor Kok is de chemievrije aanpak van plaaginsecten nu standaard. Het bestrijden van schimmels lukt hem nog niet zonder chemie. In de kassen plaatst hij wel de potten op hoogte en kan hij aan klimaatbeheersing doen. In de buitenteelt kan dat niet en heeft toch te maken met meeldauw en bodemschimmels, vooral in natte zomers. Schimmels bestrijdt Kok nu grotendeels met groene middelen.

Markt en toekomst
Het vermarkten van de aardbeien doet Kok zelf, samen met zijn vrouw Esmeralda, onder hun eigen merknaam ‘Kok Aardbeien’. Als klanten vragen of het biologische aardbeien zijn, leggen zij uit dat ze biologie gebruiken, ze bestrijden beestjes zo natuurlijk mogelijk met natuurlijke bestrijders. "Deze manier van aardbeien telen is niet goedkoper", vertelt Arjen, "maar het is wel de toekomst."

Lees hier het hele verhaal bij Beedeals.

Voor meer informatie:
Beedeals
Tel: 0345-470721
adekker@clm.nl
www.beedeals.nl

Publicatiedatum: