Nu het Egyptische seizoen van verse aardbeien ten einde loopt, schakelen de exporteurs over op het diepgevroren product. "Het is een uitstekend jaar geweest voor de meeste telers", zegt Elsayed Elgohary, eigenaar van Marvel Farm. De teler is verheugd dat zijn aanvankelijke angsten ongegrond bleken te zijn.

"Vanuit commercieel oogpunt zijn we ternauwernood ontsnapt. We maakten ons zorgen over de constante stijging van de teeltkosten in de afgelopen jaren, terwijl de prijzen voor aardbeien niet toenamen. Ook dit jaar bleven de exportprijzen stabiel, maar de devaluatie van het Egyptische pond ten opzichte van de dollar heeft het seizoen gered. Al met al zijn de prijzen dit seizoen tevredenstellend geweest", zegt Elgohary.

Hij legt uit dat de vraag hoger dan normaal is geweest vanaf de start van het seizoen in november. "We bouwen al jaren voort op klanttevredenheid en we profiteren van de vroege start van het seizoen. We ontvangen vrijwel geen klachten, daarom zijn onze aardbeien zo populair. Ook dit seizoen was er een solide vraag vanuit verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Rusland, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman."

"Telers met een vroege oogst hebben kunnen profiteren van het vlotte verloop van het voorbije seizoen", voegt Elgohary toe. De vroege rassen zijn vooral Sensation, Brilliance, Beauty en Felicity.

"Omdat de zendingen per vliegtuig gebeuren, is het aardbeienseizoen ook gespaard gebleven door de crisis in de Rode Zee. Richting het einde van het seizoen blijft de vraag vanuit Rusland sterk, terwijl die vanuit Europa afneemt."

Ook de afzet van diepgevroren aardbeien is veelbelovend, stelt Elgohary. "De prijzen lagen vorig seizoen rond de €818 - €1.169 per ton en zijn nu gestegen tot €1.402."

Voor meer informatie:
Elsayed Elgohary
Marvel Farm
Tel: +20 1002496633 (Egypte)
azomite2015@gmail.com