Innovatie dient om antwoorden te geven, maar daarbij vergeet de Italiaanse machinebouwer Unitec zijn honderdjarige geschiedenis (1924-2024) niet. "We gaan er nooit vanuit dat we het eindpunt al hebben bereikt: we zien enkel een opeenvolging van etappes die ons telkens brengen tot een volgend doel", zegt Angelo Benedetti, voorzitter en CEO van het bedrijf dat in 1993 is ontstaan uit de fusie van Tomorrow New Technology (TNT) en Dalle Vacche di Massa Lombarda, opgericht in 1924.

Angelo Benedetti op een recente beurs

"Vandaag de dag zijn er ongeveer 120 mensen werkzaam in de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling, die gehuisvest is in een recent ingehuldigd pand tegenover ons hoofdkantoor in Lugo (Ravenna). Onze klanten hebben steeds nieuwe behoeften en doelen en wij willen hen bijstaan door hen zo snel mogelijk concrete antwoorden te geven. En alleen met onderzoek en innovatie kunnen de juiste oplossingen worden gevonden."

2023 eindigt positief voor Unitec: meer dan €200 mln omzet, wat zelfs hoger is dan de verwachtingen, en 800 medewerkers, waarvan 600 in Italië en 200 in de rest van de wereld. "Maar dat betekent niet dat het een eenvoudig jaar was. We hebben pieken in de bestellingen gehad en dan periodes van relatieve stilte. Dit vereist een groot aanpassingsvermogen in onze organisatie en in het personeelsbeheer. Werknemers zijn immers steeds moeilijker te vinden, zowel in onze sector als op het land", gaat Benedetti verder.

Het R&D-centrum tegenover het hoofdkantoor in Lugo (Ravenna)

Precies het gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten zet Unitec ertoe aan volop in te zetten op innovaties en steeds nauwkeurigere en veelzijdige sorteermachines voor te stellen. "Denk aan blauwe bessen. Het is nu een teelt die volledig geautomatiseerd kan worden beheerd, van de oogst tot de verpakking. Het doel van onze sorteermachines is om een product van consistente kwaliteit bij de consument te krijgen, met bijzondere aandacht voor houdbaarheid en logistieke aspecten", vertelt Benedetti. "De daling van de fruitconsumptie is immers grotendeels te wijten aan jaren van aanbod van slechte smaakkwaliteit. Dat ondermijnt het vertrouwen van de consument. Nu moeten we dit vertrouwen herstellen, we moeten fruit op tafel brengen dat de consument weer kan overtuigen. En dat kan alleen met een kwaliteit die voldoet aan de gemaakte beloften."

Voor 2024 veranderen de doelstellingen van Unitec niet: klanten overal ter wereld bereiken en tevreden stellen. "Elk jaar is weer anders. Slechte weersomstandigheden volstaan om een seizoen te compliceren. In 2024 streven we ernaar om ons nog sterker te vestigen in Europa, met Spanje, Frankrijk en Italië voorop. We bieden machines voor ruim 50 producten, van blauwe bessen tot watermeloenen. Er is geen groente of fruit waarvoor Unitec geen sorteeroplossing heeft. En ik kan al aankondigen dat we nieuws hebben op technologisch gebied, met onder meer innovaties voor de verwerking van appelen. Je mag nooit stilstaan, je moet altijd evolueren, zelfs in die segmenten waar je al een hoge mate van concurrentievermogen hebt bereikt."

Het hoofdkantoor van Unitec in Lugo (Ravenna)

"In verschillende delen van de wereld zijn er supermarktketens die aan de telers vragen of ze hun fruit, bijvoorbeeld kersen, sorteren met Unitec-machines. Het getuigt van het respect voor de hoge kwaliteitsstandaard van onze oplossingen. Maar, ik herhaal, we hebben absoluut niet het gevoel dat we er al zijn. Robotica biedt nog steeds grote mogelijkheden voor verbetering, en dit voor elke fruitsoort. Daarom investeren we zoveel in onderzoek: om altijd een stap voor te zijn", gaat Benedetti verder.

"Het kiezen voor Unitec-technologieën betekent het verlagen van de productiekosten, consistente kwaliteit van het fruit en een grotere efficiëntie in de verwerkingsprocessen", verduidelijkt Benedetti.

2024 wordt een belangrijk jaar voor Unitec. Er zullen verschillende evenementen zijn om het 100-jarig bestaan van het bedrijf te vieren, met de presentatie van belangrijke innovaties en de versterking van de R&D-afdeling.

"We zijn een internationaal bedrijf dat in staat is om te reageren op een breed scala aan verzoeken en behoeften. We deinzen nooit terug voor een nieuwe uitdaging waarvoor een klant ons stelt. We accepteren al 100 jaar uitdagingen en we willen dat blijven doen voor de volgende 100 jaar, dankzij innovatie", besluit de voorzitter.

Voor meer informatie:
Unitec Group
Via Prov.le Cotignola, 20/9
48022 Lugo (RA) - Italië
Tel: +39 (0)545 288884
www.unitec-group.com
unitec@unitec-group.com