Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen in hydrocultuur tuinbouw in Nigeria

"We hebben geen hightech kassen nodig, maar een product dat de tuinder niet ruïneert"

“We hebben een bedrijf waarin we jaarrond voedsel telen en gratis trainingen aanbieden. De eerste twee trainingen kenden veel bezoekers, aangezien veel mensen deze wilden volgen. Mensen keken ons vreemd aan omdat we gratis trainingen aanboden terwijl we er ook geld voor kunnen vragen. Voor de meeste geïnteresseerden is geld echter een probleem en door trainingen gratis aan te bieden zijn er meer bezoekers,” vertelt Samson Ogbole, oprichter en CEO van Soilless Farm Lab. Dat is een Nigeriaans educatiecentrum voor tuinbouw.


Links Samson Ogbole

Maximaliseren van teelt
Zodra Samson van het bestaan afwist van teelt op water, richtte hij Soilless Farming Lab op. Dat is een centrum dat individuen opleidt hoe ze het maximale uit de teelt kunnen halen. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale bronnen en bouwde zelfs vertical farms in Dubai. SFL heeft 350 kassen van minimaal 192 m2 in verschillende steden. Tot nu toe hebben ze meer dan 14.000 studenten opgeleid, en dit jaar starten er 4.000 studenten om 80 nieuwe bedrijven op te richten. De vertical farms zijn gecertificeerd, en de producten worden verkocht aan afnemers in de regio. Tuinbouw blijft de focus van SFL.

“De producten blijven even duur. In de kassen in Europa en Nigeria proberen we de temperatuur hoog te houden omdat het erg koel is. In de winter kun je niet telen, maar in de zomer kan dat wel dankzij de juiste temperatuur en licht.”

Samson vertelt dat Afrika het land is met het meest ongebruikte land ter wereld. In Nigeria is er veel land beschikbaar. “Niet alle gewassen kunnen op water geteeld worden, dus we passen dat alleen in kassen en vertical farms toe om de ruimte efficiënt te gebruiken. Afrikanen moeten techniek gebruiken die niet concurreert met vollegrondsteelt. We willen een markt creëren voor Afrikaans voedsel. Het moet een kwaliteitsstandaard worden en meer transparantie toevoegen aan de markt. Mensen zijn beter in staat om hun producten te traceren en te weten wat er daadwerkelijk in hun voedsel zit.”

Het gaat om functionaliteit, niet om uitstraling
“Het gaat hier alleen om de functionaliteit van het systeem, niet om de schoonheid zoals in Europa. Sommige bedrijven willen Europese kassen introduceren in Nigeria, die ongeveer €65-100 per m2 kosten. We kunnen lokaal kassen bouwen voor minder dan €15, waarbij de apparatuur €2-3 extra per vierkante meter kost,” vertelt Samson. "Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokale apparatuur."

Niet veel mensen uit Europa zijn geïnteresseerd in tuinbouw. Veel dingen moeten daarom geautomatiseerd worden. In Nigeria werken veel ouderen in de tuinbouw. We kunnen niet elk proces automatiseren, als we een nieuwe generaties tuinders een baan willen bieden. In Nigeria is een goed functionerend systeem nodig dat weinig geautomatiseerd is om de kosten laag te houden.

"Met 90% van de kosten kunnen we makkelijk concurreren omdat de kapitaaluitgaven niet zo hoog zijn dat je er niet break-even mee kunt draaien. Volgens investeerders is er twee tot drie jaar nodig."


Trainingen

Samenwerking begint met luisteren
“Als we mensen hier op bezoek krijgen, maak ik ze duidelijk wat onze behoeften zijn. Je kan niet zomaar een nieuwe techniek toepassen omdat het klimaat verschilt. Evenals de koop- en koopkracht, die hier erg laag is in vergelijking met de EU of Noord-Amerika.” De methode die Soilless Farms gebruikt maakt de teelt betaalbaar en biedt mogelijkheid om te verkopen aan de markt.

De traditionele methode is niet slecht, omdat het kennis betreft die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Volgens Samson gaat het allemaal om cultuur en het begrijpen van de bestaande behoeftes. “Daarom falen veel bedrijven die hier naartoe verhuisden, na vier tot vijf jaar. Ze willen alle bestaande kennis vervangen met hun eigen techniek."

“De meeste gebieden in Nigeria hebben geen nylon of polytunnels nodig. Ook zijn er zaden, substraat en goedkope hydrocultuursystemen die in of zonder kassen gebruikt kunnen worden. We hebben geen oplossing nodig die 40-50 jaar meegaat, maar iets dat ongeveer 10 jaar blijft staan zodat we het kunnen testen. Het hoeft geen geavanceerde kas te zijn, gewoon een proef dat de tuinder niet ruïneert.”


Vers geoogst

Afrika versus landen met hoge kosten
Wanneer bedrijven zaken willen doen in Nigeria moeten ze volgens Samson eerst de cultuur begrijpen. "Gedraag je in Rome als een Romein." In 2023 leidde Soilles Farm 4000 jongeren gratis op. Al die opgeleiden zijn Nigerianen die uit verschillende delen van het land komen en allemaal een eigen cultuur hebben.

“10% van de feedback die we krijgen gaat over de technologie. De resterende 90% gaat over de acceptatie van het anders en uniek zijn. Iedereen die de training volgt, moet de grote verschillen begrijpen om hydrocultuur toe te passen. Buitenlanders die hydrocultuur in Nigeria willen toepassen moeten eerst de cultuur begrijpen en geen strikt bedrijfsmodel hanteren.”

Voor meer informatie:
Soilless Farm Lab
Samson Ogbole
[email protected]
https://sfarmlab.com

Publicatiedatum: