De Noorse agtech-leverancier Avisomo en retailer Coop Norway hebben een strategisch partnerschap gevormd om een geautomatiseerde vertical farm te bouwen die direct zal worden geïntegreerd in het distributiecentrum van de retailer. De deal ter waarde van €5,2 miljoen werd getekend op 27 november jl.

"Onze aanpak is gebaseerd op het telen van groenten in karren die standaardformaat zijn in de voedingsindustrie en die met behulp van robots verplaatst kunnen worden in het pand. Het vermindert de personeelsbehoefte en stelt ons in staat om goed geteste automatiseringsmachines in de vertical farm te integreren, waardoor zowel de initiële kapitaalbehoefte als de operationele kosten worden verlaagd", zegt Martin Molenaar, CEO van Avisomo.

Het team van Avisomo

110 tot 150 ton bladgroenten per jaar
De eerste fase zal een teeltoppervlak van 1.000m2 beslaan met een verwachte opbrengst van ongeveer 110 ton bladgroenten per jaar. De joint venture zal Coop Norway toelaten de aanvoer van bladgroenten in de toekomst op een andere manier veilig te stellen en te distribueren. De intentie is om een transformatie door te voeren die erop gericht is om voedsel- en voedingszekerheid voor Noorwegen en andere landen te garanderen. De faciliteit en de R&D-activiteiten van Avisomo zullen ook focussen op het testen van nieuwe variëteiten die naargelang de seizoensbehoeftes dan op de markt kunnen worden gebracht.

"We bouwen een automatiseringslijn die tot 1.500 ton bladgroenten per jaar aankan en zijn van plan de faciliteit dienovereenkomstig uit te breiden. Zodra alles operationeel is, wordt verwacht dat de producten van de vertical farm tegen het einde van 2024 in de Noorse Coop-winkels zullen liggen," zegt Endre Harnes, COO van Avisomo.


Een teeltmodel van Avisomo, met een productkar die autonoom wordt verplaatst door een Lowpad robot

Meer stabiliteit
Gezien de importafhankelijkheid van Noorwegen is dit strategische partnerschap bedoeld om risico's zoals energie, voedselprijsfluctuaties, toegang tot consumenten, stabiliteit en houdbaarheid enigszins te verlichten.

Met zijn Frey-groeisysteem verkoopt Avisomo niet alleen de apparatuur, maar ook de software en de bijbehorende diensten, waardoor een voortdurende en nauwe relatie met de retailer wordt gewaarborgd. Avisomo heeft een reeks digitale plantrecepten die gedurende meerdere jaren door talrijke chefs uit heel Noorwegen getest zijn.

Voor meer informatie:
Endre Harnes (CCO)
Avisomo
endre@avisomo.no
https://avisomo.com