Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen zonder LED-belichting in een indoor farm

Startup Square Roots introduceert een nieuw programma om te bewijzen dat er in een vertical farm zonder licht geteeld kan worden. Een subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation moet daaraan bijdragen. Door geen licht te gebruiken is er minder energie nodig. Dat resulteert in lagere teeltkosten en minder CO2-uitstoot.

“Het is interessant om in indoorfarms te telen. Tot nu toe was de oplossing energie-intensief. Door het licht uit een indoor farm te verwijderen kunnen de kosten en de CO2- uitstoot verminderd worden. Het programma kan bijdragen aan de voedselzekerheid over de hele wereld,” vertelt Tobias Peggs, CEO van Square Roots.

Fotosynthese vervangen
Deze uitvinding kan indoorteelt levensvatbaarder en duurzamer maken voor lage en middeninkomenslanden, stellen de bedenkers. De LED-lampen in de kas zorgen voor 20%-40% van de totale kosten.

Om deze nieuwe aanpak mogelijk te maken, werkt Square Roots met genetisch gemodificeerde (CRISPR) planten die heterotroof groeien. Een heterotroof is een organisme dat zijn celmateriaal opbouwt uit voedingsstoffen afkomstig van materiaal van andere organismen. De planten voegen biomassa toe door koolstof op te nemen uit acetaat, een azijnachtige stof toegevoegd aan irrigatiewater. Daardoor is er geen fotosynthese onder LED-licht nodig. Deze planten kunnen dus in het donker groeien in een indoor farm.

Proeven gepubliceerd
Dr. Robert Jinkerson, een specialist in kunstmatige fotosynthese aan de University of California (UC) in Riverside ontwikkelde in samenwerking met chemicus Dr. Feng Jiao de onderliggende theorie. Hun laboratoriumproeven in duurzame acetaatproductie en heterotrofe plantengroei wordt gefinancierd door de Gates Foundation. De proeven zijn onlangs gepubliceerd in Science en worden nu getest in de Square Roots indoor vertical farm.

“Square Roots beschikt over de juiste techniek en kennis om planten te telen in laboratoria voor commerciële doeleinden,” bevestigt Robert Jinkerson. “Ze zijn een ideale partner voor alle belanghebbenden in dit programma om samen te werken. Met hen kunnen we nieuwe oplossingen bedenken om toekomstige voedselzekerheidsproblemen veroorzaakt door klimaatverandering, met name in lage en middeninkomenslanden, op te lossen.”


Square Roots combineert techniek en kennis om groenten te telen in laboratoria voor commerciële doeleinden.

De eerste teeltproeven zijn gericht op sla en zogenaamde Spacetomaten. Die tomaten zijn gemodificeerd om meer vruchten te produceren met minder stengel.

In de toekomst hoopt het bedrijf calorierijke gewassen zoals zoete aardappelen en cassave te telen. Dat is basisvoedsel in veel lage en middeninkomenslanden.

Voor meer informatie:
Square Roots

www.squarerootsgrow.com

Publicatiedatum: