Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wolfgang en Florian Steiner over hun duurzame kas:

"Met dit duurzame concept zijn we uniek in Duitsland"

Al tien jaar heeft Gemüsebau Steiner een exclusieve samenwerking met de Beierse REWE-supermarkten. Hun energie- en belichtingsconcept voor kassen maakt hen tot een bekend bedrijf in heel Europa. Wolfgang en Florian Steiner vertellen in een interview wat hun kassen zo uniek maakt.

Op de REWE Group-stand op de Grünen Woche werd uw concept gepresenteerd als een voorbeeld voor de hele sector. Wat maakt uw kassen zo bijzonder?
Wolfgang Steiner: "Onze kassen worden voor 95% verwarmd door aardwarmte van de nabijgelegen geothermische installatie en de terugloop van het gemeentelijke warmtenet van Kirchweidach. Dit is een betrouwbare en constante warmtebron, onafhankelijk van wind en weer gedurende het hele jaar. De overige 5% wordt verkregen uit de restwarmte van een nabijgelegen biogasinstallatie. Met behulp van een warmteopslagtank kan de warmte naar behoefte worden ingezet. De zonnepanelen op het dak van de bedrijfshallen voorzien de kassen van stroom."

Florian Steiner: "We gebruiken geen chemische gewasbescherming, we vertrouwen uitsluitend op nuttige organismen en gebruiken biologisch afbreekbaar touw. We verzamelen regenwater en het condenswater uit de kassen in een groot bassin en hebben daardoor een zelfvoorzienende waterbalans. We verbruiken dus noch CO₂ voor de warmtevoorziening, noch kostbaar drinkwater voor de irrigatie. We hebben korte transportroutes naar de magazijnen van REWE en PENNY. Dit betekent dat we regionaal telen, met respect voor de hulpbronnen en milieuvriendelijk. Met dit duurzame concept zijn we uniek in Duitsland."

In 2018 besloot u ook biologische producten te gaan telen. Wat is het verschil in de teelt?
Florian Steiner: "De BIOhof Kirchweidach is ook ontstaan in samenwerking met REWE, omdat er veel vraag was naar regionale biologische producten. Bij de conventionele teelt groeien onze planten op een kokossubstraat, een bijproduct van de kokosproductie. De biologische planten groeien in voedzame moedergrond en worden bemest met zelfgemaakte compost, die wordt gemaakt van onze plantenresten. Dit resulteert in een prachtige voedingsstoffencyclus."

In Emmerting heeft u in 2020 de eerste kas in Duitsland in gebruik genomen die voor 100% is belicht met LED-lampen. Wat zijn de voordelen?
Wolfgang Steiner: "Hiermee kunnen we de ontbrekende zonuren in de winter compenseren, bereiken we een langere, intensievere rijpingstijd en kunnen we ook in de winter rijpe, zoete tomaten uit de regio aanbieden. In vergelijking met de tot nu toe gebruikelijke lampen besparen we 38% energie. Ook de gemeente Emmerting profiteert van de nieuwe belichtingstechnologie: door de warmtegeleiding naar de kas kunnen veel huishoudens voordelig worden voorzien van milieuvriendelijke wijkverwarming."

Uw bedrijf trekt steeds weer veel media-aandacht, in 2023 heeft u de Sustainability Impact Award gewonnen. Waarop is uw succes gebaseerd?
Florian Steiner: "We zijn erg trots op deze onderscheiding, omdat het onze inzet voor duurzaamheid erkent. En eigenlijk zijn we nog nieuwkomers, ons bedrijf bestaat nog geen tien jaar! Maar het is een compleet concept, van de duurzame energiebron tot de natuurlijke gewasbescherming tot het goede partnerschap met REWE."

Wolfgang Steiner: "Ook de productkwaliteit draagt bij aan ons succes. Elke dag aan de plant telt - ons product worden volledig rijp geoogst. De smaak staat bij ons bovenaan, zelfs boven duurzaamheid. Daarmee moeten we de klanten overtuigen."

Aan welke projecten werkt u in 2024?
Wolfgang Steiner: "We hebben inmiddels onze eigen geothermische put geboord, waarmee we onszelf kunnen voorzien van verwarming. Deze zal in de herfst in gebruik worden genomen. Daarmee stellen we ook een verwarmingsconcept voor de hele regio op. Daarnaast willen we nog meer producten aan ons assortiment toevoegen."

Bron: Rewe Group

Voor meer informatie:
www.gemuesebau-steiner.de

Publicatiedatum: