Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: China compenseert Europese zuinigheid met gas

Week 5 is afgetrapt met een TTF-daggasprijs van 28,55 euro per megawattuur. Negatieve stroomprijzen bleven dit weekend weer uit. De zon scheen uitbundig, maar de wind was niet langer stormachtig. Daarmee was het recept voor negatieve stroomprijzen niet compleet. De EPEX-dagprijs ligt op ruim 80 euro per megawattuur. Daarmee ligt de prijs hoger dan het prijsgemiddelde van de afgelopen 7 dagen.

Wereldwijde gasvraag stijgt
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft in haar glazen bol gekeken en voorspelt voor 2024 een grotere gasvraag, ondanks geopolitieke onrust. Het aanbod blijft krap vanwege productiebeperkingen voor LNG. Vooral de VS schakelden in 2023 bij. Daarmee waren zij goed voor 80% van het extra LNG-aanbod. Over de hele linie bleef het opschakelen met LNG achter bij de afname van pijpleiding aanvoer. Daardoor blijft, ook in 2024, het aanbod krap.

Vooral vanuit opkomende economieën wordt een hogere gasvraag verwacht. In 2023 steeg de gasvraag wereldwijd met 0,5%. In 2024 is de verwachting dat dit 2,5% gaat zijn. Afgelopen jaar compenseerde de heropleving van China met als gevolg een stijgend gasverbruik voor de Europese zuinigheid. De vraag van 's werelds grootste LNG-importeur steeg met 7%, terwijl de vraag in Europa met 7% daalde.

Een koude start van 2024 in veel landen en lagere gasprijzen dragen bij aan de toenemende vraag. 2023 was juist opmerkelijk mild qua temperaturen.

Belang WKK
Warmtekrachtkoppeling (WKK) of cogeneratie is een relatief onbekende, maar belangrijke schakel in de Vlaamse energiebevoorrading. Sectororganisatie COGEN trok vrijdag aan de alarmbel. “Het ongecoördineerd beleid dreigt een gat te slaan in de Belgische elektriciteitsbevoorrading met een grotere impact dan de kernuitstap”, waarschuwt directeur Kris Voorspools bij Knack.