Tholen - Start op tijd, liefst nog voordat de planten komen. Die boodschap heeft Eric Kerklaan van HortiPro voor tomatentelers die met Isonet-T werken. Het betekent dat in belichte teelten telers het verwarringsferomoon al hebben hangen, vaak in combinatie met feromoonvallen met PheroTuta, en dat voor de onbelichte teelten telers ook al gestart zijn met de feromonen. Of dat snel zullen doen. “De meeste telers hangen de vallen met PheroTuta op twee weken nadat er is geplant. Isonet-T hangt er dan al. Samen vormt het een goed systeem tegen Tuta absoluta.”
De gewasbeschermingsspecialist verwacht aan het begin van week 4 nog niet direct dat Tuta absoluta, ook wel bekend als de tomatenmineermot, van buiten komt. “Maar je weet niet wat er in de kas al kan gebeuren”, zegt hij er direct achterna. “Zeker als je afgelopen seizoen met Tuta bent geëindigd, dan weet je dat je aan de beurt bent zodra je weer begint te stoken.”
Eric weet van telers die vorig jaar met Tuta zijn geëindigd. “De laatste serie Isonet-T is soms niet opgehangen. Dan denk ik: verkeerde zuinigheid. Als je wél ook dat laatste rondje met Isonet-T had gewerkt, dan had je in het staartje van je teelt niet toch Tuta gehad.”
Isonet-T, herkenbaar aan het bruinrode polymeerbuisje van waaruit het verwarringsferomoon vrijkomt.
Ramp
Die Tuta absoluta uit het staartje van de vorige tomatenteelt, die proberen telers tijdens de teeltwisseling uit hun kas te krijgen. De ervaring is dat dat niet meevalt. “De vraag is waar de Tuta zich verstopt. Tuta kan overwinteren in poppen. Daar zit een soort antivries in. Als de temperatuur oploopt, dan verdampt die antivries. De pop komt dan uit. Daarmee begint de cyclus. Twee mannetjes is nog niet zo erg, maar zodra je één mannetje en één vrouwtje hebt…”
Dan ontstaat er zomaar ‘een ramp’ voor telers, in die zin dat de plaag zich gedurende het voorjaar razendsnel uitbreidt. “Door Isonet-T op te hangen, voorkom je zo’n ramp.”
Schoon
Sommige telers kiezen ervoor een bespuiting te doen, voordat ze biologische bestrijders inzetten. Eric pleit ervoor waar mogelijk het zonder bespuitingen te doen en zo snel mogelijk biologie, dat wil zeggen, Macrolophus in tomaat, in te zetten tegen Tuta. “Eindig schoon, start schoon en op tijd, dat is mijn belangrijkste boodschap.”
Nu de kassen bij telers na een teeltwisseling weer netjes vol schoon, wit plastic liggen, adviseert Eric de kas ook nog eens na te lopen op zaailingen uit de oude teelt. “Zodra daaruit weer een nieuwe plant groeit, dan zal je zien dat de Tuta daar direct op af komt. En dat wil je niet. Zoek de verdwaalde oude planten op en verwijder ze direct.”
Feromoonval PheroTuta
Controleren
In plaats van Tuta op oude planten, wil een teler dat de Tuta de feromoonvallen met PheroTuta van HortiPro opzoekt. “Onze PheroTuta-feromonen lokken zowel mannetjes als vrouwtjes.” Telers wordt geadviseerd met 20 vallen per hectare te beginnen bij de start van een teelt. De vallen dienen ze onder de teeltgoot te plaatsen. “Een voorwaarde is wel dat ze dan al Isonet T hebben opgehangen. Samen met PheroTuta vormt dat namelijk een systeem. PheroTuta helpt om Isonet-T te controleren. Zodra je één vrouwtje vangt, dan weet je dat Isonet-T is uitgewerkt.”
Een tweede controlepunt is het wegen van de dispensers met Isonet-T. Weeg er elke week tien, adviseert Eric. “Ook handig om te weten. Als je twee weken achter elkaar hetzelfde weegt, dan weet je dat de dispenser leeg is. Verdamping is er immers altijd.”
Nederlandse telers mogen Isonet-T drie keer per jaar inzetten. Daarmee streven telers naar een jaarronde inzet. Het advies is 100 dispensers te gebruiken per 1.000 m² teeltoppervlakte. Telers dienen de dispensers op 1,50 meter boven de teeltvloer op een schaduwrijke, niet te warme, plek op te hangen.
Voor meer informatie:
Eric Kerklaan en Lennart Simonse
HortiPro
[email protected]
www.hortipro.net