Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe drugswet dreigt ook gewasbescherming te raken

Op 16 januari 2024 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wijziging van de Opiumwet waarmee hele groepen designerdrugs worden verboden. Deze wet is echter zo breed geformuleerd, dat ook fungiciden als propiconazool en penconazool hieronder dreigen te vallen, waarschuwt de Branchevereniging Van NPS Distributeurs (BVND). Deze worden in de agrarische sector gebruikt om houtproducten langer goed te houden en om fruit- en sierteelt te beschermen tegen schimmels.

Politie en justitie hebben het gevoel achter de feiten aan te lopen, omdat er steeds nieuwe drugs worden ontwikkeld die (nog) niet verboden zijn. In een poging deze zogenaamde designerdrugs te verbieden stemde de Tweede Kamer daarom in met een wetsvoorstel waarmee niet één stof, maar drie hele stofgroepen worden verboden. Komende week behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel. Nieuw onderzoek in opdracht van de Branchevereniging Voor NPS-Distributeurs (BVND) toont echter aan dat veel meer stoffen onder deze stofgroepen vallen dan alleen drugs.

Topje van de ijsberg
Verder onderzoek moet uitwijzen welke stoffen nog meer onder het wetsvoorstel vallen. Volgens Kaj Hollemans, juridisch adviseur van de BVND, is dit slechts het topje van de ijsberg: “Het is een ondoordachte wet. Ook als een manier zou worden gevonden om deze middelen toe te staan, worden honderden, zo niet duizenden stoffen verboden, zonder dat de werking of schadelijkheid daarvan is onderzocht. Dat is niet alleen onnodig, het is ook juridisch onhoudbaar. De nieuwe drugswet werkt willekeur in de hand. Straks blijken allerlei stoffen verboden en kan iemand worden opgepakt zonder dat hij weet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Dat is in strijd met het legaliteitsbeginsel.”

Hier is meer over het wetsvoorstel te lezen wat door de Eerste Kamer wordt behandeld. Hier en hier zijn twee rapporten te bekijken over propiconazool respectievelijk penconazool.

De redactie vroeg diverse brancheorganisaties om een reactie. Glastuinbouw Nederland liet weten dat het nog te vroeg is er iets over te zeggen. "Globaal kijkend verwachten we nog niet direct grote impact." LTO Nederland en brancheorganisatie CropLife reageerden nog niet.

Bron: Branchevereniging Van NPS Distributeurs (BVND)

Publicatiedatum: