Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ongezien hoge prijzen voor aardbeien van stellingenteelt"

Het aardbeienaanbod begint gestaag toe te nemen in het Spaanse Huelva, al zijn er sinds de maand november al enkele volumes vroege aardbeien op de markt, namelijk van planten in pot. "De vraag is altijd hoger geweest dan het aanbod", zegt Manuel Sánchez van Exportfarms.

"De planten in stellingen geven aardbeien van november tot en met april, terwijl de oogst van de planten met blote wortel in januari begint. Dit jaar is het seizoen iets trager op gang gekomen omdat de planten door de weersomstandigheden in de kwekerijen in Segovia, in Noord-Spanje, langzamer rijpten. Vooral de planten in pot hebben op bepaalde momenten hard afgezien van de hitte, waardoor de groei heel ongelijkmatig was."

"In november zijn de prijzen voor onze aardbeien normaal gesproken niet hoog, omdat er op dat moment nog fruit uit andere landen op de markt is. Maar nu waren er bijna geen aardbeien in Europa en al wat wij konden oogsten werd tegen mooie prijzen afgezet. Het is werkelijk een seizoen met ongezien hoge prijzen. De reguliere rassen haalden rond de € 10 per kilo, terwijl de premium rassen de € 12 aantikten", vertelt Manuel.

"Wat de rassen betreft, Fortuna in pot blijft goed functioneren. Maar ik hoor dat de plant in vollegrond het iets moeilijker heeft. Daar zullen er dit jaar weinig van zijn, ik weet zelfs niet of er nog kwekerijen zijn die daarvoor nog het plantmateriaal aanleveren."

"Hoewel er op dit moment veel rassen op de markt komen, denk ik persoonlijk dat ze nog niet allemaal voldoende getest zijn. Dit jaar hebben we ook het probleem van de waterschaarste, dus wij hebben besloten om dezelfde rassen te planten als vorig jaar. We weten wat die rassen nodig hebben, het is echt geen jaar om te experimenteren." Vanwege de droogte krijgen telers in Huelva dit seizoen slechts de helft van het water dat hen in andere jaren werd toegewezen. "En ook voor volgend jaar is het helemaal niet zeker dat we op 75% zullen uitkomen, want in de herfst heeft het nauwelijks geregend, wat betekent dat de waterbekkens niet gevuld konden worden."

In deze droogtecontext hebben verschillende telersorganisaties in Huelva, samen met Freshuelva, op 1 februari een protest gepland voor het gebouw van de regeringsdelegatie in Sevilla om de bouw van hydraulische infrastructuur te eisen waar de provincie Huelva al decennia op wacht. Betere infrastructuur zou het huidige extreme watertekort enigszins kunnen verlichten. "Ook ik ga naar Sevilla", zegt Manuel. "Ons belangrijkste verzoek is dat de nodige maatregelen worden genomen om dit probleem op te lossen. In 1995, bijna 30 jaar geleden, was er al eens een ernstige droogte en sindsdien is er niets gedaan om te voorkomen dat de situatie van toen zich opnieuw zou voordoen. Maar kijk, de droogte heeft weer toegeslagen en we hebben geen watervoorraad."

Voor meer informatie:
Exportfarms S.L.
Huelva (Spanje)
Tel: +34 609 692 581
[email protected]

Publicatiedatum: