Tholen - Achter de AGF-prijzen in het supermarktschap verbergt zich een complexe wereld van prijsvorming. Komende weken volgen we de prijsontwikkeling van vijf AGF-producten met verschillende herkomsten en ketens: avocado, bloemkool, Galia meloen, handsinaasappelen en komkommers. Hoe verschillen de prijzen van deze producten bij verschillende supermarktketens?

Prijsdata zijn afkomstig van Supermarktscanner.nl en gebaseerd op de online prijzen in de webwinkels van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dekamarkt, Dirk en Hoogvliet.

Klik hier voor een vergroting

Dirk is onder de online aanbieders de goedkoopste in alle gemonitorde producten. Bij avocado maken ze flink onderscheid. De prijs is sinds week 42 niet boven de euro gekomen. Hoogvliet laat de meeste prijswijzigingen zien, terwijl Dekamarkt een stabiele prijs van 1,40 euro hanteert.

Klik hier voor een vergroting

De bloemkool is flink duur voor de consument. Tot en met week 46 lijken de prijzen dicht blij elkaar te liggen, rond de 2 euro. Sinds week 46 is de prijs stijgend en lag in weken 50 en 52 zelfs op €3,49 per stuk bij de meeste supermarkten. Sinds begin dit jaar zakten deze prijs weer naar bijna 3 euro per stuk. Bij Hoogvliet is bloemkool in week 52 uit het online assortiment gehaald. Dirk kan de prijs flink lager houden, in de duurste weken scheelt dat zelfs €1,50, in week 3 ligt de prijs 50 cent lager dan bij de rest.

Klik hier voor een vergroting

De prijs van Galia meloen is vergeleken met de ander producten vrij stabiel, sinds week 51 is er een dalende beweging in de prijs ontstaan. In week 3 kruipen de 5 andere supermarkten tegen de prijs van Dirk aan die al wekenlang de prijs op €2,49 houdt.

Klik hier voor een vergroting

Supermarkten laten niet te grote prijsverschillen ontstaan in de netverpakking van 2 kg handsinaasappelen. Jumbo en Dekamarkt houden de prijs nagenoeg constant, terwijl de andere supermarkten af en toe een aanbieding lijkten te doen. Dirk is ook in handsinaasappelen telkens de goedkoopste.
Hoogvliet is in de vergelijking niet meegenomen, de retailer verkoopt in tegenstelling tot de rest de handsinaasappelen in netjes van 1,5 kg.

Klik hier voor een vergroting

Komkommerprijzen laten geen spannende ontwikkelingen zien. Dirk zet de bodemprijs met €0,89 per komkommer. De andere supermarkten hanteren prijzen van rond de 1,10-1,15 euro. Dat is op hetzelfde niveau als vorig jaar zoals blijkt uit onderstaande grafiek van de gemiddelde online komkommerprijs in het afgelopen jaar bij alle supermarkten.


Klik hier voor een vergroting