Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeitorens verminderen energieverbruik per plant met 80%

De groeitorens van Flora Consult zijn populair in India, de VAE, Kenia en Ethiopië omdat ze lage kosten met zich meebrengen. Er kunnen bladgroenten, tomaten en kruiden in geteeld worden.

"Onze groeitorens hebben 80% minder energie per plant nodig vergeleken met traditionele kassen. Met dezelfde energie waar in traditionele kassen 20 planten mee verwarmd worden, kunnen nu 85 planten verwarmd worden," vertelt Praveen Sharma, oprichter van Flora Consult.

Flora Consult is opgericht in 1997 en is een hybride kassenbouwer. Het bedrijf heeft diverse internationale Prijzen gewonnen met zijn projecten en zijn Aeroponic Grow Towers (AGT).


Praveen Sharma

Laag energieverbruik
Praveen legt verder uit waarom de groeitorens een aanwinst kunnen zijn voor indoor- en hybride telers. De torens zorgen voor een hogere Leaf Area Index (LAI), een maat voor het bladoppervlak. Daardoor wordt de luchtvochtigheid en de koeling in de kas verbeterd. Ook wordt de belasting door verdampingskoeling in droge zones verbeterd. Volgens Praveen kan door één pomp met 1 PK acht uur te laten draaien, een kas van 0,40 hectare verwarmd worden. Het is daarmee volgens hem de meest energiezuinige vorm van teelt.

"Door middel van waarnemingen kunnen we via het verdampingspercentage en de temperatuur de groenten beïnvloeden", vertelt Praveen.

In een traditionele kas die 4 tot 4,5 meter hoog is, is de plantdichtheid rond de 60 tot 75 planten per m². In een Venlokas, met een goothoogte van 6 meter, kan de AGT-138 toegepast worden. In zo'n torenkas kunnen 138 planten geteeld worden.

In een Venlokas kunnen 85 planten per m² geplant worden. Met een normaal Nutriënt Film Techniek (NFT)-systeem is dat slechts 17 tot 20 planten m².


Opstelling van aeroponic teelt van cherrytomaten in Center for Innovation and Training in Vertical Farming

Teelttechniek van cherrytomaten
Op de foto hierboven is de techniek in gebruik te zien bij het Flora Consult's Center for Innovation and Training in Vertical Farming (CITVR) in India. De cherrytomaten werden geplant in het AGT-108 model. Zoals op bovenstaande foto te zien is de toren verdeeld in twee lagen.

Eerst wordt een laag van 42 getransplanteerde stekken geplant die 130 dagen blijven staan. Zodra deze planten volwassen genoeg zijn, worden deze stekken verplaatst naar de tweede laag. Daar blijven ze nog 40 dagen totdat ze klaar zijn om te oogsten.

"De teelt van cherrytomaten op aeroponics gaat snel. De stekken in de tweede laag groeien snel en zijn in 40 dagen tijd rijp."

Voor meer informatie:
Praveen Sharma, oprichter
Flora Consult
A-6, Shrinagari
Talegaon Dabhade
410506 India
Tel.: +91 942 2522 141
praveensharma@floraconsult.com
www.floraconsult.com

Publicatiedatum: