Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat gaat er in 2024 gebeuren met tuinbouw in de EU?

Lobbyist Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland deelt op LinkedIn een kort overzicht van alle beleidspunten die op de rol staan. Sommige in een afrondende fase, zoals de Sustainable Use Regulation, andere onderwerpen lopen nog wel even door, zoals nieuwe genomische technieken. Bekijk de post hier.

Afgelopen najaar waarschuwde Schevel op een middag in het World Horti Center al voor wat er allemaal nog vanuit Europa aan regels en richtlijnen aankomt. Destijds ging het op de middag veel over energie.

Green Deal
Een groot deel van de maatregelen die de Nederlandse regering eind vorig jaar nam (zoals het afbouwen van het verlaagd tuinbouwtarief voor aardgas), zijn ingegeven door Europese plannen. Het draait allemaal om de Green Deal, waar lange tijd Frans Timmermans misschien wel het gezicht van was én inmiddels Wopke Hoekstra.

Die laatste heeft ‘nóg ambitieuzere plannen’. Hoekstra wil dat de CO2-emissies in de Europese Unie in 2040 met 90-95% omlaag zijn gegaan. Timmermans koerste aan op 55% verlaging. Die nieuwe ambities van Hoekstra zijn haalbaar voor de glastuinbouw, stelt de lobbyist. Hij wees op de middag opnieuw op het convenant. “Wel krijgen we hiermee een extra stevige stok achter de deur.”

De Green Deal bestaat uit drie onderdelen: de van Boer-tot-Bord-strategie (met daarin de ambitie 25% biologisch telen), de biodiversiteitsstrategie (onder meer over 50% minder chemische gewasbescherming in 2030) en Fit for 55. Op dat laatste onderdeel ging Jesse uitgebreider in, omdat specifiek de glastuinbouw hier veel mee te stellen krijgt. Lees hier het hele verslag van de middag terug.

Publicatiedatum: