Na de introductie van de eerste tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV uit de nieuwe Rugose Defense-lijn, versterkt Rijk Zwaan haar samenwerking met Fri-El Green House. Met de Italiaanse teler wordt al meerdere jaren samengewerkt.

Eind 2022 lanceerde Rijk Zwaan de Rugose Defense-lijn, tomatenrassen met een hoge resistentie (HR) tegen ToBRFV. In het nieuwe HR ToBRFV-portfolio zitten alle belangrijke tomatentypes: trossen, cherrytomaten, pruimtomaten en cocktailtomaten. Het veredelingsbedrijf kiest ervoor telers wereldwijd de rassen te laten testen. Eén van die telers is Fri-El Green House, bekend van haar merk H2Orto waaronder de tomaten worden vermarkt.

"Afgelopen mei bezocht het team van Fri-El Green House ons Trial Centre High Tech in Nederland," zegt Leonardo Barsalini, Gewasspecialist Tomaat bij Rijk Zwaan Italy. "Het proefcentrum is een showcase-kas, gericht op duurzaamheid en innovatie. Het bezoek bood de gelegenheid om de Rugose Defense-lijn te presenteren, terwijl we een strategie definieerden die voldoet aan de behoeften van Fri-El Green House. Naast virusbestendigheid zorgen de nieuwe rassen voor hoge productiviteit, smaak en houdbaarheid, wat effectief blijkt vanuit verschillende perspectieven en de hele toeleveringsketen ten goede komt."

ToBRFV vertegenwoordigt een mondiaal probleem, en Fri-El Green House heeft gekozen voor een "genetische veiligheidsoplossing" met deze nieuwe Rijk Zwaan tomatenrassen. "Door goede discussies tussen onze experts en de branchespecialisten van Rijk Zwaan Italy hebben we de nodige informatie verzameld om specifieke teelten van ToBRFV-bestendige tomatenrassen te starten," verklaart Florian Gostner, CEO van Fri-El Green House.

"Na de ervaring die we in voorgaande jaren hebben opgedaan, hebben we besloten om het productiegebied van cocktailtomaten te verdubbelen, uitsluitend kiezend voor rassen die bestand zijn tegen ToBRFV. We hebben ook de rassen in het segment van de middelgrote trossen vervangen door rassen die zeer resistent zijn tegen ToBRFV. Voor beide segmenten hebben de keuzes die zijn gemaakt voor het zomerseizoen uitstekende resultaten opgeleverd, zowel agronomisch als commercieel, dankzij de hoge kwaliteit van het product op het gebied van houdbaarheid en smaak," voegt Gostner toe.

Productie verhogen en kwaliteit verbeteren
Tijdens het Duitse Fruit & Vegetable Congress 2023 in Düsseldorf herhaalde Michael Zagler, exportmanager van Fri-El Greenhouse, dat met de ToBRFV-rassen van Rijk Zwaan zowel smaak als kwaliteit niet worden aangetast en aan de behoeften wordt voldaan van producenten, retailers en de eindconsument.

"Dankzij deze rassen kunnen we de kwaliteit en volumes van onze producties handhaven of zelfs verhogen. Samen met de toepassing van hygiëneprotocollen gericht op preventie, biedt het telen van deze hybriden ons grote productiezekerheid. Het identificeren van een genetische bron die de weerstand tegen het virus vergroot, is een significant voordeel voor iedereen," vervolgt Gostner.

Duurzame productiemethoden in een gecontroleerde omgeving betekenen dat Fri-El Green House kan reageren op milieu- en ecologische uitdagingen, zoals nikkelvrije certificering. "Fri-El Green House biedt een aanzienlijk aandeel van producten in deze richting," reflecteert Gostner. "Met het H2Orto-merk zijn we ervan overtuigd dat we een toename in verkoop zullen zien, zowel nationaal als in Europa. Voor het volgende seizoen zullen we, net zoals dit jaar al is gedaan, de teeltgebieden van mini pruimtomaten en cocktailtomaten verder uitbreiden om een grotere beschikbaarheid te bieden aan Italiaanse en buitenlandse retailers."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl