Tholen - "Never a dull moment in de AGF, maar de huidige weersituaties zorgen helemaal voor bijzondere situaties in onze handel", vertelt Leon van den Hombergh van Frankort&Koning. "Neem nu de vollegrondsgroenten die al weken voor recordhoge prijzen en met lage beschikbaarheden verhandeld worden. Inmiddels is de consument gewoon al gewend aan een winkelprijs van bloemkool voor 3 euro per stuk!"

"Ook met producten als prei en spruiten zien we hele uitdagende situaties ontstaan in de beschikbaarheid. Andere jaren hadden we in deze periode best veel promoties lopen, maar die zijn nu nauwelijks mogelijk. Prei wordt verkocht voor een prijs rond de 1,50 euro per kilo, terwijl de spruiten niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Die hoge prijzen zorgen weliswaar voor een rem op de verkoop, maar er is zo weinig product beschikbaar dat het voldoen aan de verplichtingen al voldoende is om de prijs zo hoog te houden."

Dat de situatie zolang blijft voortduren is uniek. En daar hebben we niet alleen in Nederland mee te maken, maar in Duitsland, Frankrijk en Belgiƫ is het niet anders. Dit zorgt ervoor dat afnemers op zoek moeten naar andere producten", vervolgt Leon. "Gelukkig is het weer in Spanje momenteel erg rustig en zelfs zonnig en dat zorgt ervoor dat de Spaanse vollegrondsproducten zoals ijssla en broccoli in redelijk volumes beschikbaar zijn. Ook de beschikbaarheid van de Spaanse vruchtgroenten is redelijk goed. Hierdoor voeren Europese retailers steeds meer actie met de Spaanse handel en staan de 'probleemartikelen' in een kleiner hoekje."

"Maar ook in Braziliƫ hebben we momenteel te maken met een situatie van regen, waar men lange tijd niet zo'n last van heeft gehad. Dit zorgt voor extra uitdagingen in de komende weken, omdat Centraal-Amerika nog voor een groot gedeelte op gang moet komen, dus zeker bij gele meloenen en watermeloenen blijft het de komende weken krap!", vertelt Leon. "Daar bovenop worden we nog geconfronteerd met de situatie in de Rode Zee, waardoor onder meer de India-druiven met vertraging arriveren en waar ook producten als Chinese gember de dupe van zijn."

"Al met al zijn er uitdagingen alom. Het besef dat spreiding van risico's en teeltgebieden steeds belangrijker wordt, is dan ook wel bij de supermarkten neergedaald. Voor ons is dat alleen maar gunstig, dankzij onze lijnen die we hebben lopen met de telers over de hele wereld. Ik ben er dan ook trots op dat we onze groei in 2023 hebben kunnen voortzetten en ook in 2024 zien we alle uitdagingen weer met vertrouwen tegemoet", besluit Leon.

Frankort&Koning is opnieuw standhouder op de Fruit Logistica: Hal 1.2- A-34.

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl
www.frankort.nl