Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mooie resultaten met dragonfruit, maar zal dit over vijf jaar nog zo zijn?"

In januari is het Spaanse dragonfruitseizoen afgerond. Door gunstige temperaturen is de oogst goed geweest, ook bij het teeltbedrijf Rosa Pitaya in Alicante.

"We telen al zeven jaar dragonfruit. Omdat het weer heeft meegezeten, is het seizoen vrij goed verlopen. Bovendien lagen de prijzen op een mooi niveau, maar ik heb in die zin wel het voordeel dat ik direct aan groothandels en supermarkten verkoop in plaats van het product te leveren aan een coöperatie of veiling", zegt José Manuel Rodríguez Pastor.

"Het verschil is aanzienlijk. Ik heb de grote maten voor ongeveer €8-10 per kilo verkocht, terwijl in augustus en september, wanneer de oogst piekt in Spanje, op de veilingen €1,50-2,00 per kilo werd geboden voor de middelgrote maten. De kleine maten willen ze niet eens.”

"Daarmee kun je als teler je kosten niet dekken. De teelt van dragonfruit is niet goedkoop en vereist veel aandacht. De bestuiving moet handmatig gebeuren en dan nog wel in de nacht, omdat de bloemen alleen 's nachts openen. Afgelopen zomer hebben we in minder dan één week tijd 9.000 bloemen bestoven, met een gemiddelde van 300 bloemen per uur.”

Daarnaast is het een niet-climacterische vrucht, wat betekent dat ze niet verder rijpt na de oogst. Het fruit moet dus gesneden worden eens het rijp is en zijn maximale zoetheid bereikt.

"En dat is precies wat de Spaans dragonfruit onderscheidt van importproduct uit Latijns-Amerika, want gezien de lange transittijd moet dat fruit worden geoogst voordat het volledig rijp is. Het bereikt dus niet de volle zoetheid. Mijn klanten vertellen me dit steeds opnieuw, en eens het seizoen begint, heb ik meteen tekorten omdat de groothandelaren direct overschakelen op Spaans fruit."

In de kas
Het dragonfruitareaal is de afgelopen jaren gegroeid, met name in de provincies Valencia, Alicante en Murcia, zegt José Manuel. "Wij hebben twee plastic kassen van elk 1.500 vierkante meter en een constructie van 500 vierkante meter met gaas, maar het verschil in opbrengst is overduidelijk. In de plastic kassen is de oogst twee tot drie keer zo groot", vertelt José Manuel.

"In vergelijking met teelt in de kas is de opbrengst van de buitenteelt veel lager, omdat het langer duurt voordat het eerste fruit rijp is en de plant ook eerder stopt. Bovendien komt het fruit van de buitenteelt op de markt in de maanden dat er veel volumes beschikbaar zijn, dus het is minder winstgevend."

"Voorlopig is het een rendabel gewas, ondanks de uitdagingen in de teelt en de hoge kosten, maar de vraag is hoe winstgevend het zal zijn over 5 of 6 jaar, wanneer alle nieuwe percelen in volle productie komen. Als een gewas mooie resultaten brengt, stort iedereen zich op diezelfde teelt, met als gevolg dat op den duur de markt instort. Dat hebben we hier onlangs nog gezien met citroen."

"Enkele jaren geleden werd iets meer dan €1 per kilo betaald voor citroenen, wat ertoe leidde dat het areaal enorm toenam. Een week geleden liet branchevereniging Ailimpo nog weten dat er in 8 jaar 7 miljoen citroenbomen zijn geplant. Laten we hopen dat de dragonfruitsector niet die weg opgaat, want dan wordt het een ramp met de prijzen."

Voor meer informatie:
Rosa Pitaya
Alicante (Spanje)
Tel: +34 655 97 40 91
[email protected]
https://rosapitaya.com