Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse teler test speciaal zonnepaneel tussen de tomaten

In de kas van Alexandre Cudet en Patrice Brestaz in Troinex GE, brengen sinds eind augustus niet alleen de cherrytomaten kleur. Tussen het glas en het energiescherm zijn modules met speciale glazen geïnstalleerd die zonlicht splitsen in natuurlijke spectrale kleuren.

Dit zijn specifiek dichroïsche spiegels die licht filteren, legt Jonas Roch uit. Hij is van de startup Voltiris SA in Lausanne. De natuurkundige richtte het bedrijf officieel op in maart 2022 met Nicolas Weber en Dominik Blaser. Momenteel hebben ze 11 mensen in dienst.

Het idee was om zonne-energie op te wekken in een kas zonder de gewasopbrengsten in gevaar te brengen. Jonas legde eerder al uit hoe het werkt: "We filteren het licht dat de plant niet nodig heeft voor fotosynthese en concentreren het op een smalle zonnecel. Die zonnecel produceert vervolgens elektriciteit."

Kweker Alexandre Cudet vindt het concept interessant en stelt een deel van de kas beschikbaar voor een pilotproject. In eerste instantie in de zomer van 2023 100 m2. "De metingen in de eerste weken tonen aan dat de lichtfiltering binnen het verwachte bereik ligt," merkt Roch tevreden op.

In de volgende fase wordt het gebied uitgebreid naar 1000 m2 om meer gegevens te verzamelen in het komende volledige teeltseizoen. De focus ligt op - naast stroomopbrengst en mechanica - de ontwikkeling van de tomatenopbrengst.

Nicolas Weber is optimistisch: "In experimenten van Agroscope met basilicum, tomaten en paprika's was er geen vermindering van de opbrengst onder de filters."

Naast het project in Genève (gefinancierd door Romande Energie en ondersteund door het Federaal Bureau voor Energie, de Zwitserse Klimaatstichting en de Services Industries Genevois), komt er nog een in de regio Basel. Bovendien worden extra modules geïnstalleerd in kassen over verschillende plantenculturen in Nederland, Frankrijk en Spanje.

Als het systeem in de praktijk succesvol blijkt zonder vermindering van de gewasopbrengsten, zullen de kosten en opbrengsten van de Voltiris-modules bepalen of bedrijven kiezen om te investeren.

Bron: https://www.lid.ch

Publicatiedatum: