Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koffiebonen telen in de achtertuin

Is het mogelijk om het perfecte kopje koffie te maken? Om deze vraag te beantwoorden gaat Justin Laird, een wetenschapper in Noord-Californië, zelf koffiebonen telen in een kas van Ceres. Justin schafte niet alleen zijn eigen brander aan, maar nam ook de beslissing om zijn eigen koffieplanten te gaan telen. Koffieplanten groeien helaas niet goed in de VS.

De planten hebben een koel en warm tropisch klimaat nodig zoals in gebieden dicht bij de evenaar. Justin koos daarom voor de Ceres BackYard Kit, een kas speciaal ontworpen voor de teelt van koffiebonen. Ceres nam contact met Justin op om te zien hoe het gaat met zijn nieuwe hobby en om meer te weten te komen over zijn onderneming.

Justin werd geïnspireerd tijdens een zakenreis in Azië. Daarbij kwam hij in gesprek over de krimpende koffieteelt in landen rond de evenaar. Dat inspireerde hem om te onderzoeken of koffiebonen ook in een kas in zijn achtertuin geteeld kunnen worden. Ondanks het beperkte aanbod van informatie over indoor koffieteelt en zijn beperkte ervaring in tuinieren liet Justin zich niet ontmoedigen. Zijn vrouw heeft namelijk ook groene vingers.

Hij startte met telen in een zelfgebouwd miniatuurkasje van 3,5 bij 2 meter met sensoren, een datalogger en een zonnepaneel. Later verhuisde hij zijn planten naar een grotere kas van 8 tot 7 meter die geventileerd en geïsoleerd is. In zijn tweede kas experimenteerde hij met geavanceerde sensoren en ontluchtingsmethoden. Hij ondervond echter problemen met de temperatuurregeling omdat hij in San Jose in Californië woont. Daar kan de zon fel zijn wat de teelt bemoeilijkt.

Justin besloot dat hij een meer hightech oplossing nodig heeft en koos voor een kant-en-klare kas van Ceres. De BackYard Kit kas is 18 bij 24 meter groot en moet gebouwd worden op een ander stuk land langs de kust van Noord-Californië. Daar is het klimaat meer geschikt om koffiebonen te telen en de temperatuur is er jaarrond tussen de 4°C en 15°C.

Dankzij de SunSense Controller kan Justin het kasklimaat regelen en monitoren. Dat is handig omdat hij vier uur van zijn kas vandaan woont. Met de controller kan hij op basis van data onderzoek doen om beter en efficiënter in de kas in te kunnen grijpen.

Hij haalde zijn eerste koffiezaden uit Hawaii. Vervolgens werkte hij samen met een bodemlaboratorium in Californië om de optimale bodemomstandigheden in zijn kas te creëren. Justin gebruikt een hightech koffiebrandmachine die commerciële brandbedrijven gebruiken om verschillende brandmethoden te testen. Voor dit deel van het proces gebruikt hij een brander om een brandprofiel te realiseren op basis van zijn eigen persoonlijke smaak.

In december 2023 produceerde Justin slechts een handvol bonen, maar het duurt een paar jaar voordat koffieplanten hun volledige oogst bereiken. Hij hoopt dat de oogst in het tweede jaar groot genoeg is om te voldoen aan zijn dagelijkse koffiebehoefte. Als dat lukt, hoopt hij zijn bonenteelt uit te breiden en aan lokale koffiebranderijen te gaan leveren. Zodoende kunnen klanten genieten van een plaatselijke kop koffie.

Voor meer informatie:
Ceres Greenhouse Solutions
www.ceresgs.com

Publicatiedatum: