Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Daggas te krijgen voor 30 eurocent per kuub

Ook op de laatste dag van de winterweek blijft de gasprijs rustig. Veel hoger dan 31 euro per megawattuur komt de TTF-contractprijs voor februari niet. Ook de daggasprijs doet niets geks. De prijs is zelfs 'tweeënhalf keer zo laag' als vorig jaar.

De herstart van gaswinning in Groningen was van heel korte duur, en ondanks uitblijven van gasleveringsupdates vanuit het ministerie (hier te vinden) is het zeker dat de Nederlandse voorraden nog altijd goed gevuld zijn. Wel is de vulgraad voor 2024 dicht tegen de ook al hoge vulgraad van 2023 gekropen, zo leert deze post op X.

De EPEX-elektriciteitsprijs hield zich ook rustig. Vrijdag komt de dagprijs uit op ruim 103 euro. Niets geks. Dat constateren ook de energiespecialisten van AgroEnergy in een eerste weekupdate van 2024. "Ondanks het feit dat het KNMI de komende twee weken temperaturen verwacht die onder het langjarig gemiddelde liggen, bewegen de gas- en elektriciteitsprijzen maar zeer beperkt."


TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 11 januari. Klik hier voor vergroting.

Onrust ligt nog altijd wel op de loer. Bijvoorbeeld in reactie op oorlogsgeweld. BNR wijst erop dat de olieprijzen zijn gestegen na de Amerikaans-Britse aanval op de Houthi's in Jemen. Door zorgen over verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten werden een vat Brentolie en Amerikaanse olie ruim 2 procent duurder.