Een onderzoeksteam van de Universiteit van Granada (UGR) heeft een methode ontwikkeld om de rijpheid van paprika's te bepalen met behulp van hyperspectrale beelden en machine learning.

Het onderzoek werd uitgevoerd met blokpaprika's, die gekend zijn om hun dikke wanden. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om de stevigheid van de paprika's te bepalen, een eigenschap die verband houdt met de rijpheid ervan en bijgevolg ook met hun acceptatie op de markt. De nieuwe methode werd ontwikkeld om te voorkomen dat te rijpe paprika's worden verpakt.

Een team van onderzoekers van het Color Imaging Lab van de UGR, in samenwerking met de afdeling Analytische Chemie en de telersvereniging Mabe uit Almería, heeft de studie uitgevoerd met behulp van hyperspectrale beelden, een niet-invasieve techniek die wordt gebruikt voor de detectie en visualisatie van kwaliteitskenmerken in groenten en fruit.

De wetenschappers hebben de spectrale reflectantie van de paprika's in het zichtbare en nabij-infrarode bereik geanalyseerd om de rijpheid van paprika's van drie verschillende kassen te bepalen. Ze hebben kunnen identificeren welke spectrale banden de rijpingsgraad van paprika's het best weergeven.

Het project heeft een realistisch scenario ontwikkeld, vergelijkbaar met een transportband in een pakstation, waarbij de rijpheid van de paprika's worden voorspeld met sorteeralgoritmen. Het algoritme dat voor de sortering van blokpaprika's is gebruikt, heeft een succespercentage van meer dan 90%.

Het systeem biedt een effectieve en praktische oplossing voor de bepaling van de rijpheid van blokpaprika's en stelt groentetelers en pakstations in staat om het oogstbeheer te verbeteren en productverspilling te reduceren, aldus de UGR. Bovendien stelt de flexibiliteit van het systeem bedrijven in staat om het aantal spectrale banden aan te passen aan hun budget en het type product dat ze willen analyseren.

Bron: ugr.es