Tholen - Het is wennen voor de klanten van Lex Hendriks Groente en Fruit. Hun AGF-kraam ontbreekt voor het eerst sinds het ontstaan van de dinsdagmarkt in Doetinchem en die geschiedenis gaat meerdere generaties terug. Lex heeft die pijnlijke knoop door moeten hakken. De markt rendeerde niet genoeg en daarom stopte hij er dit jaar mee. Tot verdriet van zijn vader Harry, die er met zijn 75 jaar nog elke dinsdag met veel plezier zijn klanten bediende.

Lex is de vierde generatie in de AGF-handel die bijna 120 jaar bestaat. Zijn overgrootvader Dorus begon al met de verkoop van eigen geteelde groenten op markten in Emmerik en Doetinchem. Dorus vertrok ’s avonds laat met paard en volgepakte wagen en keerde de volgende dag na de markt weer met een lege kar terug. Al op jonge leeftijd ging zijn zoon Harry mee. In 1980 nam Harry, samen met zijn vrouw Lies, het bedrijf over en heeft het in de jaren die volgden, verder uitgebouwd. Het familiebedrijf schoof steeds meer richting pure handel.

Sinds 2009 staat Lex Hendriks aan het roer. Hij staat nog altijd op de markt maar belevert ook horeca en fruit aan bedrijven. “Naast een totaal assortiment aardappelen, groente en fruit leveren wij ook exoten, kruiden en kruideniersgoederen. Ook voor vers gesneden (panklare) groenten en fruit kunnen klanten bij ons terecht. We bewerken de verse groente, salades en fruit in onze snijruimte. In deze ruimte snijden, wassen, verwerken en verpakken wij volgens de HACCP richtlijnen en wordt er met grote zorg gewerkt aan alle producten”, vertelt Lex.

Zijn vader Harry heeft 60 jaar in Doetinchem op de markt gestaan, eerst als assistent van zijn vader. Die stond bekend om zijn krachtige stemgeluid, waardoor hij gemakkelijk te vinden was op de markt. Harry daarentegen werd het door zijn vrouw niet toegestaan om te schreeuwen, wel maakte hij altijd gezellige praatjes met de klanten. Voor het afscheid had Lex daarom een speciale kraam ingericht voor zijn vader, compleet met een groot spandoek en een aanbod van koffie met cake. “Zo kon ik mijn vader in het zonnetje zetten en was het ook duidelijk dat we er na al die jaren mee zouden stoppen. Ik combineer de markthandel met het leveren van werkfruit en horeca. Vooral met werkfruit krijg ik het steeds drukker. De markt in Doetinchem is op dinsdagochtend, alleen tussen 9 en 13 uur loopt de verkoop goed, maar dat weegt niet meer op tegen al het werk dat je er in moet steken. Daarom heb ik besloten daarmee te stoppen. Met de weekendmarkten, op vrijdag in Zevenaar en zaterdag in Doetinchem ga ik wel door, die lopen goed” vertelt Lex.

De zaterdagmarkt in Doetinchem deed Lex al zonder aanwezigheid van zijn vader Harry. Die woont bij het bedrijf van zijn zoon en blijft bereid de handen uit de mouwen te steken en te helpen als dat nodig is, maar heeft nu meer tijd voor zijn hobby’s, zoals het kweken van vogels.

Voor meer informatie
Lex Hendriks Groenten en Fruit
T: 06 287 666 39
lex@degroenteuitzevenaar.nl
www.degroenteuitzevenaar.nl