In de Zuid-Spaanse provincie Huelva worden er weinig frambozen geplukt en dat heeft nog steeds te maken met de doortocht van de storm Bernard in de maand oktober. Ook het aardbeienaanbod is beperkt ten gevolge van een late aanplant, een kleiner areaal, lage temperaturen en weinig zonuren. De blauwe bessenoogst is nog maar net begonnen, waardoor de overzeese import momenteel dominant blijft. De sector wacht ongeduldig op regen na een lange droogteperiode, evenals op de bouw van irrigatie-infrastructuren om het huidige seizoen te redden.

"Pas in november werd de aanplant van aardbeien afgerond, wat samen met de kou resulteerde in aanzienlijk lagere volumes dan gebruikelijk in december. En dat is sowieso al een maand met een beperkt aanbod", zegt Rafael Domínguez, manager van Freshuelva.

"Nu is het wachten op warmer weer en meer zon om grotere hoeveelheden te kunnen plukken", voegt hij toe. "Het areaal is met 5% afgenomen in Huelva en de telers hebben de voorkeur gegeven aan lokale rassen."

Ook het frambozenaanbod was in december aanzienlijk lager, gezien de inkrimping van het areaal met 21% ten opzichte van vorig seizoen, toen het al met 7,5% was afgenomen.

"En de storm Bernard in oktober had een directe impact op de oogst in de herfst. Ook Marokko, onze directe concurrent, werd getroffen door de storm", legt Rafael Domínguez uit.

"We verwachten geen noemenswaardige verbetering tot het begin van de lente, maar de oogst zal hoe dan ook nooit overvloedig zijn dit jaar, gezien de areaalafname", zegt de manager van Freshuelva. "Die is er gekomen omdat de teelt minder rendabel is geworden door de concurrentie van Marokko, dat frambozen in Europa afzet tegen agressieve prijzen. Er is immers ongelijkheid in de certificeringsvoorwaarden en de teeltkosten zijn er lager."

Door de droogte zijn de telers enorm bezorgd voor dit en komende seizoenen. Deze maand is er van overheidswege weer voor 50% beknot op de watertoevoer. Als het niet snel regent en de nodige infrastructuurwerken voor een betere watertoevoer niet op tijd worden voltooid, wordt het een seizoen in mineur.