Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Deel van de Marokkaanse tomaten blijft in Noord-Afrika"

In de hele maand december werd een stijgende prijstrend waargenomen voor de kasgroenten uit Almeria, uitgezonderd voor tomaten, waarvan de prijs licht was gedaald. "Dat kwam omdat er tijdens de kerstdagen niet genoeg transport beschikbaar was", zegt teler Julián Rodríguez García. Toch was de prijs van trostomaten in week 51 drie keer zo hoog als in dezelfde week van 2022 en die van pruimtomaten 82% hoger, zo blijkt uit gegevens van de Andalusische overheid.

"Over het algemeen doen de tomaten het sinds het begin van het seizoen erg goed. We beschikken over gegevens dat de tomaten in Marokko duur zijn en in Noord-Afrika blijven, waardoor er minder in Europa binnenkomt."

"Wat eigenlijk de prijs op peil houdt, is ToBRFV. Marokko is zwaar getroffen, maar ook wij hebben er last van. Het valt niet te ontkennen dat een deel van het areaal in Almería besmet is", zegt Julián. "Toch is onze kwaliteit tot nu toe uitstekend, ik zou zelfs zeggen beter dan enig ander jaar."

"De kou helpt ons om de volumes mooi gespreid op de markt te brengen. De afzet verloopt dus zeer evenwichtig en ook daardoor zijn de prijzen zeer goed voor alle soorten, en voor de trostomaten in het bijzonder", zegt Julián Rodríguez. "Er is dit jaar een tekort aan deze tomaat. Bijna geen enkel land teelt trostomaten omdat het een product is dat meer arbeid vereist dan ronde, pruim- of Canarische tomaten. Op dit moment komen de prijzen zelfs boven de € 2 per kilo uit."

De oogst in Almeria ging met ongeveer twee weken vertraging van start vanwege de hitte in september en oktober, wat de angst voedde voor de verspreiding van plagen. Het aanbod was dus initieel beperkt en het lijkt erop dat ook de andere mediterrane teeltgebieden hetzelfde probleem hebben ervaren. Volgens een rapport van de Europese Commissie werd er in de maand september 28,2% minder tomaten uit Marokko geïmporteerd in vergelijking met dezelfde maand van 2022. Voor Tunesië kwam dat cijfer zelfs uit op -43,6%.

"Het hoogtepunt van het seizoen wordt in februari verwacht. We hopen allemaal op een goede oogst om de late start te kunnen compenseren", zegt hij. "De planten lijken veel vruchten te dragen, dus dat is alvast mooi. Over slechts enkele weken zitten we in volle oogst."

Publicatiedatum: