Een biologische - en chemievrije - techniek voor bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg in zachtfruitgewassen is beter dan insecticiden. Dat blijkt uit Britse proeven.

Het systeem, ontwikkeld door de Britse startup BigSis, verminderde het aantal schadelijke volwassen vrouwelijke SWD's met 88% vergeleken met traditionele methodes. Dat gebeurde met behulp van de steriele insectentechniek (SIT).

Het onderzoek wordt gefinancierd door een internationaal bedrijf dat samenwerkt met BigSis om de chemievrije oplossing te valideren. In de proeven was een vermindering van 80% te zien van SWD-activiteit op het fruit. Ook kon het fruitafval tijdens het plukken met meer dan de helft verminderd worden.

“Twee jaar geleden hebben we een veldproef van een SWD-bestrijdingsoplossing op basis van SIT voltooid,” zegt BigSis-oprichter Glen Slade. “De resultaten lieten tot 91% vermindering van het aantal vrouwelijke SWD's in aardbeienteelt zien.”

“Om dit jaar weer zo'n goede controle te realiseren op een vertical farm kunnen ook niet-chemische middelen gebruikt worden voor effectieve insectenplagenbestrijding.”

De Britse proeven richtten zich op 11 hectare waarin Maravilha frambozen in drie rijpingsstadia geteeld worden. Dat is een gangbare methode waarin continu geoogst wordt van begin juli tot begin september.

In elk rijpingsstadium werd BigSis SIT vergeleken met proefvelden die een enkele spray van Tracer (spinosad) ontvingen. Insectenvallen registreerden het aantal volwassen vrouwtjes in elk perceel. Het fruitafval tijdens het plukken werd in alle percelen gemonitord, en verkoopbaar fruit werd geïnspecteerd op tekenen van activiteit van gevlekte vleugel Drosophila.

Meer dan 60 jaar geleden werd SIT altijd beschouwd als te duur om commercieel in te zetten. De techniek gebruikt mannelijke insecten om de groei van een plaagpopulatie in het gewas te stoppen.

BigSis heeft de interesse in de techniek nieuw leven ingeblazen. Met een combinatie van kunstmatige intelligentie en robotica om miljoenen mannelijke insecten op te kweken, te sorteren en te steriliseren. In een geautomatiseerde productiefaciliteit kan SIT de kosten met 90% verlagen. Daardoor is het betaalbaar geworden voor controle.

BigSis lanceerde haar seizoensgebonden insectenbestrijding als een service (ICaaS) in 2023. Telers kunnen steriele mannelijke insecten ter plaatse loslaten.

“We zijn tevreden met de resultaten, net als met het bedrijf dat de proef heeft gefinancierd,” zegt Glen. “Met onze SIT techniek aan een chemievrijteelt bereikt worden in veel van de belangrijkste markten in de zachtfruitteelt. Daaronder vallen Engeland en vier toonaangevende staten in de VS.”

“Effectieve bestrijding van SWD stelt tuinders in staat stelt om aan de verwachtingen van regelgevers en consumenten te voldoen door gewasbeschermingschemicaliën te verminderen.”

Voor meer informatie:
Bigsis
info@bigsis.tech
https://bigsis.tech