Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandelen Levarht in Nederlands teeltbedrijf voor symbolisch bedrag verkocht

Het is nog altijd de bedoeling van de curatoren van Levarth om voor het eind van 2023 geld uit te keren aan boedelschuldeisers. Dat blijkt uit een nieuwe update in het faillissement van het grote AGF-handelsbedrijf. Verder wordt nog altijd op miljoenen gewacht uit het Midden-Oosten, terwijl de aandelen van Levarht in een Nederlands kasgroenteteeltbedrijf van de hand zijn gedaan.

Loon
Sinds het laatste verslag uit augustus zijn de door de werknemers ingediende (boedel)vorderingen beoordeeld en afgestemd. Om de boedelvorderingen aan de werknemers te kunnen betalen moeten de brutoloonvorderingen eerst worden omgezet naar nettoloon-vorderingen. Een belastingtechnisch puntje. Het ontbreken van de digitale salarisadministratie maakt het een hele klus. De werknemersgegevens moesten opnieuw worden ingevoerd in een salarisboekhoudpakket. Uiterlijk eind 2023 zouden alsnog de niet betaalde salarissen betaald moeten zijn.

Het boedelsaldo is sinds augustus opgelopen tot ruim 14,5 miljoen euro. Geld werd onder meer opgehaald na het verkopen van een 33-procents aandelenbelang in een Nederlands teeltbedrijf. De aandelen zijn voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht aan de andere bestaande aandeelhouder. Voor een openstaande lening werd een regeling getroffen. Er is een bedrag van 252 duizend euro betaald voor de aflossing van de lening tegenover finale kwijting over en weer.

Miljoenen uit Midden-Oosten
De afgelopen maanden is de debiteurenincasso verder voortgezet en is ongeveer een bedrag van 4 ton ontvangen. Op dit moment staat er
nog een bedrag van ongeveer € 9,6 miljoen euro open. Vooral uit het Midden-Oosten moet nog geld komen.

De curator schrijft dat een betalingsregeling getroffen is met een
debiteur waarop Levarht een 'omvangrijke vordering' heeft. De
betalingsregeling wordt tot nu toe volledig nagekomen. Met een
andere debiteur is op 'hoofdlijnen een minnelijke regeling getroffen'. In de komende verslagperiode zal deze principeregeling verder worden uitgewerkt.

Rechtmatigheidsonderzoek
Naar de oorzaken van het faillissement doen de curatoren nog altijd onderzoek. Hiervoor is de hulp van de ongeveer 260 voormalige werknemers van Levarht gevraagd. Zij zijn gevraagd een digitale vragenlijst in te vullen. De bedoeling van dit onderzoek is om een beter beeld te krijgen over de situatie voorafgaand aan het faillissement. Ook is een quick scan uitgevoerd. Die analyse is ontvangen. Uitspraken over uitkomsten doen de curatoren nog niet. Ze zeggen toe dat pas te doen nadat het volledige oorzaken- en rechtmatigheidsonderzoek is voltooid.

Crediteuren
In de afgelopen maanden is het aantal concurrente crediteuren iets gedaald tot 426. In de afgelopen verslagperiode is een groot deel van de ingediende vorderingen beoordeeld. Hiervoor is met een aantal schuldeisers gecorrespondeerd en is waar nodig aanvullende informatie/stukken opgevraagd. Dit heeft er onder andere toe geleid dat enkele dubbel ingediende vorderingen zijn verwijderd van de lijst.

De 426 concurrente crediteuren (het waren er 429 in augustus) zijn zij nog altijd goed voor bijna 31,5 miljoen euro. Dat is wel ruim 8 ton minder dan in het laatste verslag vermeld stond. Van de ingediende vorderingen worden er twee door de curatoren betwist. Een reden wordt in het verslag niet genoemd.

Op dit moment worden alle voorbereidingen voor een verificatievergadering getroffen. Gelet op het aantal vorderingen, verwachten de curatoren dat de voorbereidingen nog 3 tot 5 maanden in beslag zullen nemen. Gestreefd wordt naar een verificatievergadering in de periode april - juni 2024.

Als curatoren zijn mr M.R. van Zanten en mr M.N. de Groot uit Amsterdam aangesteld. Het faillissement, uitgesproken op 28 februari 2022, is geregistreerd onder kenmerk: 13.ams.22.43.F.1306.1.22.