Op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland regio Noord-Holland Noord, Greenport Noord-Holland Noord, Ennatuurlijk Aardwarmte en de ondernemers uit Het Grootslag kwamen 11 raadsleden van de Gemeente Medemblik vrijdagmiddag 1 december op werkbezoek in glastuinbouw gebied 'Het Grootslag' in Andijk en Wervershoof.

Glastuinbouwgebied Het Grootslag heeft de afgelopen jaren grote slagen gemaakt met verduurzamen. Daarmee is Het Grootslag het eerst glastuinbouwgebied in Nederland dat al voldoet aan de klimaatdoelstellingen voor 2030: het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55%. Daar zijn de ondernemers natuurlijk erg trots op. Tijdens het werkbezoek hebben we de raadsleden laten zien hoe deze mijlpaal is behaald maar ook hebben we de raadsleden mee genomen in de ambities die er zijn om de volgende stappen te maken in de verduurzaming.

Op inspirerende wijze vertelde Laurens Vlaar van Ennatuurlijk Aardwarmte over de werkingen en tot standkoming van de geothermielocatie in Andijk. Na deze heldere uitleg was het de beurt aan Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland die de raadsleden van de Gemeente Medemblik meenam in de uitdagingen van de glastuinbouwsector in Nederland. De presentatie van Jeroen Larrivee van Greenport Noord-Holland Noord ging over de Gebiedsvisie Energie 'Het Grootslag' en gaf een doorkijk richting 2030.

Op de fiets
Op de fiets door de kassen van Kwekerij Gitzels vertelde Mike Gitzels over de verduurzamingsstappen die het bedrijf inmiddels heeft genomen en wat er nodig is voor de volgende stappen. Een belangrijk onderdeel wordt betaalbare groene elektriciteit in de winter. Via de Nieuwe Dijk volgde de fietstocht naar de buren: Fred van Paassen Chrysanten, waar Jan van Paassen op enthousiaste wijze de raadsleden vertelde over de chrysantenteelt met Led-verlichting, luchtontvochtiging en biologische bestrijding. Jacco Vooijs: "Het was een zeer boeiend werkbezoek waarbij de interesse voor de stappen die de glastuinbouw in Het Grootslag gemaakt heeft zeer groot was, dat bleek uit de vele verdiepende vragen van de raadsleden."

bron: Glastuinbouw Nederland