Vanwege de onzekerheid over de Spaanse teeltomstandigheden hebben meer Europese retailers interesse getoond in in Israël geteelde paprika's om de bevoorrading te garanderen. "Er zijn enkele Europese retailers, die geïnteresseerd zijn om de paprika programma's met ons te verhogen, vanwege de onzekerheid met de teeltsituatie in Spanje," zegt Avi Bar van het Israëlische Mor International.

Dit volgt na een zwaar lente- en zomerseizoen in Spanje met recorddroogte en barre weersomstandigheden die wijdverspreide schade in de AGF-sector hebben veroorzaakt. Israël daarentegen heeft redelijk stabiel weer met zeer gewilde producten. “Ons seizoen verloopt vrij soepel. We zijn een paar weken geleden begonnen met de export van paprika's uit de Arava-regio. Wij zijn de grootste exporteur van paprika's uit Israël. We hadden gepland om ongeveer 12.000 ton te exporteren. We exporteren momenteel naar Rusland, de VS en Europa."

Na de aanvallen en oorlog van een maand geleden heeft de resulterende onzekerheid in de eerste weken en beperkte mobiliteit van mensen geleid tot een aanzienlijke afname van verpakkingsactiviteiten. Bar meldt echter dat deze activiteiten nu zijn hervat. “In de eerste weken van de oorlog waren de zaken gedeeltelijk stilgelegd, omdat de zuidelijke telers niet in staat waren om te werken. Maar in de afgelopen weken is er herstel opgetreden, en we werken momenteel bijna op volle kracht. De logistiek loopt prima, en de havens zijn volledig operationeel, dus over het algemeen zien we geen grote impact op onze verkopen.”

Bar geeft aan dat Mor International ook avocado's en citrus blijft exporteren. “Parallel daaraan exporteren we avocado naar voornamelijk Rusland, en citrus. Op dit moment sturen we voornamelijk de Sweetie-variëteit naar sommige markten."

Voor meer informatie:
Avi Bar
Mor International
Tel: +97 2 505491999
avi@morint.co.il
www.morint.co.il