Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tulameen blijft referentieras bij uitstek voor zomerframbozen

Pcfruit ging op zoek naar zomerframboosrassen die bestand zijn tegen lentenachtvorst bij het uitlopen van de knoppen via een koude simulatie in de koelcel. En rassen die bestand zijn tegen een hete zomerdag door een hitte simulatie in een gesloten aardbeitunnel.

Naast de referentierassen Tulameen en Glen Ample, werden twee rassen uit koudere regio’s en twee rassen uit warmere regio’s opgekweekt in pot in biologisch substraat met organische meststoffen. Dat waren (Health Start): Cascade Gem (USA), Squamish (Canada), so.lu.12.38.01 Italië) en so.lu.10.44.12 (Italië). Daarnaast werden alle rassen ook aangeplant in de vollegrond op het bio-perceel van pcfruit.

Het Noord-Italiaanse ras ‘so.lu.12.38.01’ toonde potentieel om beter bestand te zijn tegen late lente nachtvorst. Het ras kan tippen aan de productie en sortering van Tulameen. De vruchten hebben echter weinig smaak. Cascade Gem is zeer groeikrachtig en stak er met kop en schouder boven uit op vlak van productie. Dit ras is echter helemaal niet bestand tegen koudestress. Tulameen blijft het referentieras bij uitstek voor zomerframbozen door zijn hoge productie, goede sortering, lekkere smaak en goede textuur. Bovendien is dit ras ook goed bestand tegen koude en hitte.

In deze fiche zijn de kenmerken van bovenstaande rassen op een rijtje te zien.

Bron: CCBT

Publicatiedatum: