Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vertraagde start Marokkaanse oogst kasgroenten belooft korter maar lucratiever seizoen"

Als gevolg van de weersomstandigheden is het Marokkaanse kasgroenteseizoen een maand later dan gepland van start gegaan. Asmae Baibane, exportmanager bij BL Agri, deelt haar visie op deze ongebruikelijke situatie.

Volgens Baibane zou de late start de exporteurs wel eens een voordeel kunnen zijn, aangezien het seizoen normaal gesproken begint op een moment dat de prijzen laag zijn. "De afzetperiode zal voor exporteurs korter, maar mogelijk lucratiever zijn. Toch is het oppassen voor de toegenomen logistieke uitdagingen en er zal uiteraard ook heel snel op de marktsituatie moeten worden gereageerd."

De Marokkaanse kasgroenten kwamen laat op de markt, maar op tijd voor de stijgende vraag. En als de weersomstandigheden nu nog verbeteren, zal ook het beschikbare volume toenemen, voegt Baibane toe. "Het is moeilijk om dezelfde kilo's als vorig seizoen te handhaven vanwege de late start. Maar naarmate de vraag toeneemt en de weersomstandigheden gunstiger worden, zullen er inspanningen worden geleverd om de opbrengst te verhogen en te voldoen aan de late vraagpiek."

Zaadtekort
Op het gebied van de rassenselectie is volgens Baibane wat aanpassingsvermogen vereist. De weersomstandigheden en fytosanitaire problemen hebben aanzienlijke druk uitgeoefend op zaadleveranciers. Er was een zaadtekort voor veel groenten, met gevolgen voor het verloop van het groeiseizoen. "Het zaadtekort heeft exporteurs gedwongen om hun aanbod aan te passen. Dit betekent diversifiëren naar andere rassen die ofwel gemakkelijker beschikbaar zijn ofwel resistenter zijn tegen veranderende klimatologische omstandigheden. Maar zo'n verandering kan zowel de verkoopkansen als de exportprijzen beïnvloeden."

De vertraging van het Marokkaanse seizoen heeft niet geresulteerd in een gebrek aan aanbod op de Europese markt, aangezien de vraag er piekt wanneer het weer kouder wordt, vanaf december. "De vraag naar Marokkaanse groenten en fruit fluctueert waarschijnlijk volgens markt- en weersomstandigheden in Europa. Sommige landen hebben soepel gereageerd op de late komst van de Marokkaanse export, terwijl andere, mogelijk die met alternatieve toeleveringsketens, trager zijn geweest. Het is essentieel om marktspecifieke trends te analyseren om te begrijpen welke markten goed presteren en welke achterblijven", zegt de exporteur.

"Gezien de bijzondere omstandigheden van dit seizoen, hebben de prijzen aanzienlijk geschommeld in vergelijking met vorig jaar. In eerste instantie leidden overaanbod op de Europese markt en een dalende vraag over het algemeen tot lagere prijzen. Echter, naarmate het seizoen vordert en de vraag toeneemt, stijgen de prijzen opnieuw en overtreffen ze de niveaus van vorig jaar", vervolgt Baibane.

"Al met al moeten exporteurs zich voortdurend aanpassen aan de onvoorspelbare gevolgen van klimaatverandering en het evenwicht tussen vraag en aanbod in balans houden terwijl ze door logistieke en marktuitdagingen navigeren", besluit Baibane.

Voor meer informatie:
Asmaa Baibane
BL Agri
Tel: +212 661 060466 (Marokko)
[email protected]
www.bl-agri.com

Publicatiedatum: