De gasprijs was geruime tijd aan het zakken, maar tot onder de 40 euro zakken is niet gelukt. Sinds afgelopen donderdag stijgt de TTF-gasprijs weer. Vrijdag sloot de prijs voor het januaricontract op net geen 43,50 euro af. Maandagochtend opende de markt op 42 euro.

De elektriciteitsprijs zakte dit weekend iets, maar prijzen van ruim boven de 100 euro was er van echte weekendprijzen geen sprake. De EPEX-dagprijs voor maandag 4 december ligt op ruim 111 euro.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 1 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Energiespecialisten analyseren een korte periode van uitval bij de kerncentrale van Borsele. De impact op de markt was beperkt, omdat er genoeg flexibel reservevermogen was, legt Jean-Paul Harreman op LinkedIn uit. Uit TenneT-data is dat terug te zien aan één piek tot 1855 euro per megawattuur om 15:15 uur.

Een andere energiespecialist, Jan Willem Zwang van Stratergy, komt met een energierapportage over november. Daarin blikt hij terug op een mega-onbalanspiek en een veel lagere spotprijs voor elektriciteit dan in 2022.

Over onbalansontwikkelingen in november schrijft hij dat de verrekenprijzen voor onbalans in november minder hoge pieken laten zien dan in vorige maanden. Daartegenover staan in november wel meer diepe dalen dan in vorige maanden.

Het Nationaal Plan Energiesysteem is definitief vastgesteld. In juli werd al een conceptplan door minister Jetten naar buiten gebracht. Na feedback zijn veranderingen aangebracht. Volgens de minister de belangrijkste zijn 1) opheldering dat Nederland niet streeft naar een zo groot mogelijk energiesysteem, 2) dat blauwe waterstof belangrijk is in de transitie naar groene waterstof én 3) dat de energietransitie niet alleen een technische aangelegenheid is, maar ook een maatschappelijke. Het NPE wordt vijfjaarlijks herzien, en tussentijds hooguit een keer bijgewerkt om grote ontwikkelingen mee te kunnen nemen.

Een geothermische installatie van een Amerikaanse startup is begonnen met leveren van elektriciteit aan een datacentrum van Google. Het einddoel van het bedrijf is opmerkelijk: CO2-vrije energie uit de aardkorst, overal op aarde, schrijft Bright.