Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen is in volle gang. Paul van Groningen, die dit jaar met zijn vrouw Maria Elena in Spanje startte als zelfstandig commercieel agent, bezocht afgelopen week een aantal telers in de regio El Ejido en Motril. "Maar om een inschatting van de prijsvorming te geven, dat lijkt niemand goed te kunnen. Er zijn zoveel factoren van invloed!"

"De pakstations waren goed aan de gang met komkommers. Er was vorige week een kleine piek, maar deze piek is inmiddels al weer afgezwakt en de verwachting is dat de komende weken de prijzen weer wat op gaan lopen omdat er toch wat minder gaat komen", vertelt Paul.

"De markt voor paprika's gaat op en neer. Eigenlijk is het in deze tijd van het jaar altijd erg lastig om in te schatten of er veel of weinig komt. De prijzen gaan de ene dag omhoog en de volgende dag wordt er weer een daling ingezet. Dit is erg lastig, ook voor de pakstations. Zij moeten de telers toch naar gelang de veilingprijzen uitbetalen, maar met zulke schommelende prijzen is het lastig aan de markt te blijven en geen geld te verliezen", vervolgt de commercieel agent.

"Qua kwaliteit heb ik eigenlijk nog helemaal geen problemen gezien. Komkommers, paprika, aubergines, courgettes, pepers, alles ziet er mooi uit. Ook van klanten heb ik nog geen enkele opmerking over de kwaliteit gehad. Het weer is ook gewoon mooi geweest voor de teelt.
Geen regen, geen hitte, geen kou. Het was de afgelopen weken eigenlijk gewoon mooi stabiel", vervolgt Paul.

"Deze week krijgen we een week met twee feestdagen in Spanje op 6 en 8 december. Dit kan nog weleens voor een soort kunstmatige prijsstijging zorgen. Er vallen toch twee werkdagen weg, dus dan wil het nog weleens gebeuren dat de prijzen even wat oplopen. Maar goed, anderzijds, als het slecht weer is in Duitsland en Nederland, dan zal de vraag ook wel weer meevallen", besluit de Nederlander in Spanje.

Voor meer informatie:
Paul van Groningen
Hudepa
+34 611 537 616
paul@hudepa.com
www.hudepa.com