Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksproject aanpak ToBRFV van start

Tuinbouwexperts bij Fera Science lanceren twee Enigma onderzoeksprojecten. In de onderzoeksprojecten worden tomatentelers en vertical farms met elkaar verbonden om via wetenschap de meeste urgente uitdagingen in de sector op te lossen.

Met het Enigma II-project moet de opkomst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) aangepakt worden. Samen met telers willen de experts een effectievere toolkit bouwen om plagen te monitoren en te voorkomen en uitleg geven wat te doen bij een uitbraak.

Aan het hoofd van het project staat het virologieteam van Fera. Dat team is betrokken bij het onderzoek naar ToBRFV sinds het virus in 2014 voor het eerst werd geïdentificeerd, legt Adrian Fox uit. Hij is hoofdwetenschapper van het Enigma II-project en hoofd plantenviroloog bij Fera.

"Een ToBRFV-uitbraak kan verwoestend zijn voor een bedrijf en de opbrengst van gewassen sterk verminderen. We weten dat het virus op dit moment aanwezig is in 35 landen. Dat vormt een ernstig probleem voor de bioveiligheid voor telers over de hele wereld."


Adrian Fox

De sector heeft dringend meer kennis van het virus nodig om het te kunnen bestrijden. Volgens hem zijn de huidige methodes ineffectief. "Met Enigma II willen we de inzichten van telers en hun ervaring met de plaag gebruiken om een effectievere bestrijding van ToBRFV te ontwikkelen.

"Dit betekent het opstellen van gedegen controle- en diagnose-protocollen en het ontwikkelen van richtlijnen over de rol van rassen die als 'zeer verdraagzaam' op de markt worden gebracht."

In het Enigma III-project wordt een voedselveiligheidsbegeleiding ontworpen voor vertical farms. Dat gebeurt in samenwerking met het Fresh Produce Consortium (FPC) waarbij het Food Safety Research Network ondersteuning biedt.

Communicatiemanager Kelly Shields van FPC legt uit waarom de partijen samenwerken. "Voordat nieuwe technologie succesvol kan zijn, moet er een eenduidige en geverifieerde benadering zijn voor het telen van groenten," zegt ze.

"FPC is blij dat het onderdeel is van het Enigma III project om wetenschap en de beste praktische toepassingen te combineren. Daarmee biedt het begeleiding die consistent en op de juiste manier kan worden toegepast. Dat moet resulteren in zorgvuldigheid bij telers, gezonde groentes voor consumenten en merkbescherming voor retailers en voedselaanbieders."

Begin 2024 wil het project een wetenschappelijk onderbouwd richtsnoer ontwikkelen voor Britse telers dat nauwkeurig aansluit bij de specifieke omstandigheden van vertical farms. Het wordt getest door vertical farms die meewerken aan het Enigma III project, legt Adam Bedford, directeur Enigma projecten bij Fera, uit. "Met ons effectieve Enigma-model werken we samen met telers en organisaties om op basis van wetenschappelijk onderzoek praktische richtlijnen op te stellen. We moedigen alle telers van tomaten en/of ander verse groenten in een kas of vertical farm aan om hun interesse in samenwerking aan onze Enigma II en III-projecten kenbaar te maken."

Voor meer informatie:
Adrian Fox
Enigma
www.fera.co.uk

Publicatiedatum: