In november is de Belgische inflatie gestegen van 0,36 naar 0,76%. De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,22 punt of met 0,17%. De inflatie voor voeding is in het afgelopen jaar sterk gestegen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 8,22% tegenover 8,98% in oktober. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 1,58 procentpunt, zo meldt Statbel.

De belangrijkste prijsstijgingen in november hadden onder andere betrekking op groenten en fruit. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 5,95% in november, tegenover 6,55% in oktober.

Nederlandse inflatie in november 1,6 procent bij snelle raming
Bij de snelle raming was de Nederlandse inflatie in november 1,6 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In oktober was de inflatie -0,4 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

De stijging van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen in november 2023 zijn gestegen ten opzichte van oktober 2023. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in november 1,1 procent lager dan in oktober.

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Exclusief energie bedroeg de inflatie bij de snelle raming 4,1 procent. In oktober was dat 5,1 procent. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1 procent in februari en maart.

Grote invloed prijsontwikkeling energie op inflatie
De prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe, met een piek in oktober 2022. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorie├źn op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 12 december wordt van alle categorie├źn in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Bron: Statbel / CBS