Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs naar laagste niveau in bijna 2 jaar

De TTF-gasprijs is donderdag na een gestage daling weer iets opgeveerd tot nipt boven de 42 euro per megawattuur. Daarmee ligt de gasprijs wel op het laagste niveau sinds januari 2022. Dat is nog altijd twee keer hoger dan wat 'we' lange tijd gewoon waren.

De elektriciteitsdagprijs zakt vrijdag juist iets tot 156,2 euro, na de hoogste gemiddelde EPEX-prijs sinds februari (donderdag 168,8 euro).


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 30 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gestage daling van de gasprijs heeft de lange termijngasprijzen nog niet veel verder doen dalen. Voor Q1 2025 ligt de prijs vrijdagochtend op 46,2 euro, voor Q1 2026 op 41,0 euro per megawattuur.

Vooral het contract voor december 2023 is deze week flink gedaald, constateert ook AgroEnergy in een nieuwe update. De prognose voor komende week voorspelt opnieuw koude temperaturen die naar verwachting minstens 3 graden onder het seizoengemiddelde zullen liggen. Bovendien zal de windkracht naar verwachting op een relatief laag niveau blijven, rond de 3,8 GW. Pas vanaf 11 december lijkt er een ommekeer op handen te zijn.

Europa heeft meer vloeibaar aardgas (lng) nodig om zo de energiemarkt te ontlasten. Gebeurt dat niet, dan houdt de huidige ‘krappe situatie’ aan en zou het zelfs kunnen verergeren. Dat zegt Michael Lewis, de topman van het Duitse energiebedrijf Uniper bij BNR.


Update gasleveringszekerheid 1 december via ministerie van EZK

Voor het eerst in vijf weken is de olieprijs weer gestegen. De verwachting is dat Saudi-Arabië minder produceert voor hogere prijzen. Team Energy & Strategy van Publieke Zaken gaat op de oliemarktontwikkelingen in en wijst erop dat er geen officiële productieverlaging namens OPEC+ komt. In plaats daarvan kijkt de olieclub individuele landen aan.

TenneT heeft 47 reacties gekregen op de consultatieversies van de ontwerp-investeringsplannen 2024-2033. Begin januari worden de ontwerp-investeringsplannen worden aangeboden aan ingediend bij de toezichthouder ACM.