Het seizoen van de Rosa de Barbastro-tomaten in Noord-Spanje is geëindigd met een opbrengst van twee miljoen kilo. Dat is 1 miljoen minder dan de oorspronkelijke raming. Vooral kleinschalige telers hadden te maken met verschillende uitdagingen.

Het seizoen eindigde eerder dan verwacht en werd volledig gedomineerd door Grupo Correas, een bedrijf met 14 hectare kasteelt dat in 2018 voor deze tomaat koos. De groep was goed voor 1,8 miljoen kilo.

Óscar Olivera, voorzitter van de vereniging Hortelanos de Barbastro, merkt op dat het seizoen echt zwak is geweest voor de kleinschalige telers. "De raming stelde 600.000 kilo in het vooruitzicht, maar dat werd niet gehaald. We hebben minder geoogst dan in 2022, toen de oogst ook al lager uitviel dan in 2021. Er zijn veel problemen geweest, met in de eerste plaats de toepassing van de fytosanitaire regelgeving, die meer impact heeft op de kleinschalige telers. Bovendien waren de teeltkosten zeer hoog."

"De problemen begonnen eigenlijk al in de lente met vrij hoge temperaturen en het spook van de droogte dat boven ons hing. Er was geen schade aan de planten door lentevorst, maar in de maand juli nam de plaagdruk toe door de hittegolf."

"Maar goed, elk jaar is weer anders en ik denk niet dat deze problemen zich volgend jaar zullen herhalen. We hopen dat het straks goed vriest, want het zorgt ervoor dat de insecten doodgaan. Dan starten we volgend jaar weer vanaf nul."

José Antonio Armengol van Grupo Correas heeft het dan weer over een goed seizoen. "We hebben onze doelstellingen gehaald met een opbrengst van 1,8 miljoen kilo, waarvan 1,3 miljoen kilo Rosa tomaten en de rest een hybride. We hadden 6 hectare meer dan vorig jaar en dat heeft ons natuurlijk geholpen. Er zijn wel ups en downs geweest tijdens het seizoen. Nu zijn de kassen leeg en we zijn volop bezig met de schoonmaak en grondbewerking."

Bron: diariodelaltoaragon.es