Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt, elektriciteitsprijs stijgt

De gasprijs blijft zakken terwijl december nadert. Daarmee is het dichtstbijzijnde TTF-maandcontract inmiddels dat van januari 2024. De prijs hiervoor sloot woensdag af op 41,3 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op 41,0 euro.

De elektriciteitsprijs zit juist in de lift. Met grote sprongen stijgt de prijs deze week dag na dag om voor donderdag uit te komen op een EPEX-dagprijs van ruim 168 euro per megawattuur. De hoge elektriciteitsprijzen zijn het gevolg van mistig weer, waardoor gascentrales bijspringen voor elektriciteitsproductie. Die gascentrales zouden profiteren van de huidige situatie, omdat de kosten voor productie lager liggen dan de opbrengsten. Daarop wijst hoogleraar energietransitie Martien Visser op X.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 29 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De elektriciteitsprijs in november lag lager dan de afgelopen twee jaar. Ook daarop wijst Visser op X.

Eurostat komt het cijfers over het energiegebruik van de agrarische sector in 2021.

Carbyon haalt het nieuws met ontwikkelingen op het gebied van CO2-afvang uit lucht. Het Nederlandse bedrijf zegt dat tegen lagere kosten te kunnen. Momenteel kost dat ongeveer 500 tot 700 dollar per ton CO2, maar Carbyon zegt dat het voor 100 dollar per ton kan. Omdat afvang nog altijd veel energie kost, kijkt men eerst naar landen waar veel hernieuwbare energie beschikbaar is.

Ondiepe en conventionele aardwarmte zijn cruciaal voor de warmtetransitie. Dat stelt Herman Exalto, business unit director Warmtetransitie bij Energie Beheer Nederland in een update over wetenschappelijk onderzoek, het delen van kennis en investeringen in veelbelovende technieken.

De Europese Commissie heeft dinsdag maatregelen vastgesteld om de uitrol van elektriciteitsnetten te versnellen. Ook is de commissie voornemens de noodmaatregelen vanwege de energiecrisis te verlengen. Op dat laatste wijst de VEMW.