Is de energiecrisis voorbij? Met een recent weer verder dalende gasprijs neigen sommige analisten ertoe dat te roepen. Dinsdag zakte de gasprijs voor het dichtstbijzijnde maandcontract op de TTF tot onder de 43 euro. Een verdere daling zit er woensdagochtend nog niet in.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 28 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De elektriciteitsprijs loopt woensdag juist op, tot een EPEX-dagprijs van ruim 140 euro per megawattuur. Hogere elektriciteitsprijzen werden gelet op de weersverwachtingen eind vorige week al voorspeld.

Energiespecialisten van Vattenfall noemen de dalende gasprijzen opvallend, gelet op de eveneens dalende temperaturen. Een verklaring geven ze ook: "Meestal brengen dalende temperaturen stijgende energieprijzen met zich mee, maar dit keer niet. Dit komt omdat deze koudere weken, die al voorspeld waren, eerder al waren meegenomen in de prijzen op de gasmarkten."

Op de gasmarkten wordt er vooralsnog voornamelijk gekeken naar wat de temperaturen vanaf de jaarwisseling zullen gaan doen. Omdat er voorspeld wordt dat de temperaturen vanaf half december weer boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar zullen komen te liggen en ook de rest van de winter mild zal zijn, zorgde dat ervoor dat de prijzen konden dalen.

De dalende gasprijs is voor John Kemp bij Reuters genoeg om de energiecrisis voorbij te verklaren. BNR deelt de uitspraak. Kemp wijst erop dat de prijzen niet meer op een 'crisisniveau' zitten. Tussen 2015 en 2019 kostte een megawattuur bijvoorbeeld 23 euro en tussen 2010 en 2014 32 euro. Kemp verwacht dat de prijzen het komende jaar nog verder zullen dalen.