Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Een heel seizoen niet spuiten tegen meeldauw, dat kan!"

Aardbeiteler Raf Quirijnen heeft een heel seizoen niet gespoten tegen meeldauw. Hij heeft twee serres op twee verschillende locaties waarvan er één uitgerust is met een volledig autonome UV-C bestrijdingsrobot.

De serre waar momenteel nog geen UV-C oplossing operationeel is, heeft Raf het afgelopen seizoen veel kopzorgen bezorgd en dat was bij heel wat andere aardbeitelers niet anders. Het bestrijden van de meeldauw bleek voor teeltseizoen 2023 een absoluut knelpunt om beheersbaar te krijgen. Enerzijds is er de meeldauwdruk die jaar op jaar toe lijkt te nemen, anderzijds is het steeds lastiger om deze te bestrijden met het afnemende middelenpakket.

Uitsluitend UV-C
Raf heeft echter al twee jaar een UV-C oplossing operationeel in de andere serre. Proefcentrum Hoogstraten heeft met onderzoek aangetoond dat meeldauw ook goed te beheersen is met UV-C licht, toegediend via een UV-robot.

Om te zorgen dat deze toepassing ook in de praktijk beschikbaar kwam, investeerde Coöperatie Hoogstraten in enkele demorobots die getest werden op pilootbedrijven met verschillende teeltsystemen, waaronder ook bij Raf. Daar waar hij vorig jaar nog preventief omging met een combinatie van diverse gewasbeschermingsmiddelen, besloot hij dit jaar voldoende vertrouwen te hebben opgebouwd om deze serre uitsluitend te behandelen met de UV-C toepassing.

Autonoom platform
Als we Raf op 14 november spreken is hij blij dat hij dit najaar meeldauwvrij heeft kunnen telen op één van zijn productielocaties. Raf: "Naar aanleiding van de resultaten van de voorjaarsteelt hebben we besloten om dit najaar geen witziektebestrijdingen uit te voeren. Het resultaat in de serre waar gebruik werd gemaakt van de UV-robot lag in de lijn der verwachting. Dit in tegenstelling tot het andere bedrijf waar de witziektedruk zeer hoog en tevens moeilijk onder controle te houden was."

Er waren voor Raf twee zaken belangrijk: "Niet alleen de technologie, maar ook de machine moet betrouwbaar zijn." Na zorgvuldig marktonderzoek koos Raf twee jaar geleden al voor de Qii-Drive Shif t UV-C van Bogaerts Greenhouse Logistics, een volledig autonome robot welke het UV-C recept op de letter toepast.

Ook bij Bogaerts is men goedgeluimd met zulke referenties. Mattijs Van Loon: "Allereerst ere wie ere toekomt, Proefcentrum Hoogstraten heeft de sleutel tot succes gevonden dankzij hun jarenlange onderzoek tegen de witziekte. Wij zijn in dit geval mede de gelukkigen wie gevraagd werd een autonoom platform te ontwikkelen waarmee de behandelingsreceptuur nauwkeurig uitgevoerd kon worden."


Raf en Mattijs

Stijgende vraag
Mattijs legt uit dat de toepassing op minder dan één jaar tijd efficiënt toegepast kon worden op hun bestaande buisrailwagens. Mattijs: "Ik geloof dat dit onze sleutel tot succes is. We hebben wereldwijd reeds enkele duizenden zeer betrouwbare AGV’s operationeel, bewezen technologie waarop we telkens verder kunnen bouwen. Een machine aansturen doorheen de kas, haar weg laten vinden en op de juiste manier het licht aan en uit doen, een koud kunstje toch? Er komt natuurlijk heel wat meer bij kijken, maar als de basis goed is, moet het ons lukken en onze Qii-Drive Shift UV-C is daar een zeer mooi voorbeeld van."

Daarnaast vertelt Mattijs dat men bij Bogaerts de UV-C toepassingen de komende jaren alleen maar ziet toenemen. Mattijs: "Wij zien een enorm stijgende vraag vanuit diverse telersverenigingen, niet alleen voor Hightech Kassenbouw, maar binnen de volledige bandbreedte van telen. Wij maken ons dus al klaar voor de volgende uitdaging."

Voor meer informatie:
Bogaerts Greenhouse Logistics
www.bogaertsgl.com

Mattijs van Loon
direct: +32 (0)3 800 72 54
mobiel +32 (0) 485 044 720
[email protected]