Tholen - Dit voorjaar ging Ahmed Laasri vanuit Tilburg van start met Handelfresh. De handelaar heeft zich als doel gesteld om de export van groenten en fruit vanuit het familiebedrijf in Marokko een verdere impuls te geven."We hebben een goede afzet van de Marokkaanse tomaten in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar de Nederlandse klanten moeten nog aan het prijsniveau wennen."

"Van ronde tomaten is er uit Marokko een redelijk volume beschikbaar. De babypruim- en kleine cherrytomaten worden echter enkel op programmabasis verkocht, omdat er nauwelijks volume beschikbaar is voor de daghandel. De hitte en watertekorten in Agadir hebben dit jaar wel zijn tol geƫist. Ook het tomatenvirus heeft zich laten gelden in de Marokkaanse teelt met een uitbraak op bijna 200 hectare. Dat zorgt ervoor dat de volumes maar moeilijk loskomen", vertelt Ahmed. Hij verwacht dat het volume ronde tomaten vanaf medio december wel wat verder zal toenemen.

"De export naar Spanje verloopt redelijk goed en ook in Engeland neemt de vraag toe. Helaas blijft de afzet in Nederland nog achter vanwege de hoge transportkosten. Je bent dan ook bijna 6.000 euro kwijt om een truck uit Agadir in Rotterdam te krijgen. Veel Nederlandse klanten wachten op een dalende markt, maar ik voorzie zelf geen grote daling, dus de klanten zullen de huidige prijzen toch moeten accepteren, willen ze over Marokkaanse tomaten beschikken."

"De afgelopen jaren hebben de Marokkaanse tomaten zich kwalitatief bewezen, dus dat is voor de afzet geen issue meer. Afgelopen jaren zijn veel klanten hun vleugels uit gaan slaan toen Marokko door een exportstop niet kon leveren. Zo gingen ze onder meer tomaten inkopen in Turkije en Albaniƫ, maar voor veel klanten was dit een harde leerschool, omdat die tomaten weliswaar goedkoper waren, maar kwalitatief lang niet zo goed als de Marokkaanse. Met de investeringen die Marokko nu doet op het gebied van onder meer irrigatie en machines verwacht ik dat het aandeel Marokkaanse tomaten alleen maar zal toenemen."

Aanvullend op de tomaten exporteert Handelfresh ook Marokkaanse avocado's. "Deze zijn in goede volumes beschikbaar en de markt is ook iets stabieler dan de tomaten. Deze week sturen we de eerste zending naar Londen."

Voor meer informatie:
Ahmed Laasri
Handelfresh B.V.
Tel: +31 85004 1776
Mob: +31 636411846
hello@handelfresh.nl