De tomatenopbrengst in Marokko is de laatste dagen afgenomen door de daling van de temperaturen in de regio Souss Massa, zo vertelt teler Mustapha Aouragh.

"De temperaturen zijn momenteel een beetje te laag voor een goede opbrengst. De dag begint met een temperatuur van 10 graden in de regio Agadir. De oogst is daardoor gemiddeld gedaald tot 500 kg per hectare per dag, met een oogst om de twee dagen. Maar twee weken geleden was dat nog 1.000-1.200 kilo", vertelt Aouragh.

Naast de temperatuur blijft ToBRFV de belangrijkste onvoorspelbare factor die de volumes beïnvloedt. Volgens Aouragh is het verwijderen van besmette planten de enige oplossing. "De verloren volumes variëren ook van week tot week en van teler tot teler. Het is moeilijk om een gemiddelde te geven voor de hele regio voor het seizoen dat net begonnen is, maar we hebben minder verliezen geregistreerd door de daling van de temperatuur en ook door de ervaring van de telers. Ze weten nu al beter hoe besmettingen te voorkomen."

Terwijl de opbrengst daalt, blijft de vraag sterk. Die toont volgens Aouragh geen tekenen van vertraging. "Er is een duidelijke toename van de vraag van kopers in Nederland, maar die bestellingen zijn gemakkelijk in te vullen, want de Marokkaanse exporteurs zijn natuurlijk verplicht om hun contracten na te komen met, in het bijzonder, kopers uit Frankrijk en het VK."

De daling van de opbrengst komt op het moment dat de prijzen in de lokale markt beginnen te stabiliseren, zegt Aouragh. "De prijzen zijn deze week gedaald tot 5-6 MAD (€0,45-0,54) per kilo op de lokale markt, maar het lijkt erop dat het koude weer deze trend zal afremmen. In ieder geval is de tomatenmarkt zo gecompliceerd en onvoorspelbaar geworden dat ik dit seizoen ben overgestapt op paprika's, die veel minder last hebben van ToBRFV, en zachtfruit."

Voor meer informatie:
Mustapha Aouragh
Tel: +212 661938200 (Marokko)
aouraghmustapha9@gmail.com