Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse paprikateelt onder druk, ondanks latere aanplant

Het kasgroenteseizoen in de Zuid-Spaanse provincie Almería is nog niet eens halfweg of er wordt al gedacht aan de aanplant van de eerste watermeloenen, namelijk over enkele weken. Het eerste fruit zal dan medio april op de Spaanse en Europese markt arriveren.

“Watermeloen is na paprika het op een na belangrijkste gewas bij Ejidomar”, zegt José Antonio Baños, voorzitter van de coöperatie. “Het is een product waar we 6 maanden mee bezig zijn, niet alleen in Almería, maar ook in Murcia en Castilla-La Mancha.”

“De balans van vorig seizoen is niet zo positief als we hadden gehoopt. In het eerste deel van het seizoen hadden we zeer goede prijzen, voor het product uit Almería dus. Telers die toen watermeloenen beschikbaar hadden, hebben mooie resultaten kunnen boeken. In het laatste deel van het seizoen van Almería en de start in Murcia werd er minder fruit geoogst door regenval. De watermeloenen werden erg duur. Op dat moment hadden we veel problemen om onze klanten van product te voorzien. Er is gewoon veel te weinig voorhanden”, herinnert José Antonio zich. “En toen de volumes zich weer herstelden met het begin van de oogst in La Mancha, bleef de vraag achter.”

“Van half juni tot eind juli was watermeloen zo duur dat de consument stopte met kopen. De consumptie lag op zijn gat en kon niet zomaar weer gereanimeerd worden. Het gevolg was dat het seizoen eindigde met zeer lage prijzen.”

Almería blijft ook dit jaar inzetten op de gestreepte pitloze watermeloen, de zwarte pitloze en de mini-watermeloen met micropitjes als bestuiver. “Die doet het in de afzet immers veel beter dan de zwarte met pitjes”, merkt de voorzitter van Ejidomar op. “Hoewel het nog te vroeg is om dit met zekerheid te stellen, lijkt het er toch op dat het areaal iets zal krimpen dit seizoen.”

“Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste de slechte resultaten van vorig seizoen, en ten tweede omdat men later dan gebruikelijk is begonnen met de aanplant van paprika. Tot nu toe zijn daar dus minder kilo's van geoogst en de telers zullen willen doorgaan tot het einde van de cyclus. Het is zelfs zo dat een deel van hen dit jaar paprika heeft geplant in plaats van een andere groente om later op het seizoen de watermeloenteelt links te laten liggen.”

“Vanwege de koudere temperaturen rond Níjar worden daar over het algemeen meer courgettes geplant. Die worden nu ongeveer weer gerooid om begin december te kunnen beginnen met de aanplant van watermeloen. De eerste oogst wordt dan tegen 10-15 april verwacht. Met de langere paprikacyclus in het westen van de provincie worden de watermeloenen doorgaans pas in februari geplant. En dit seizoen zal dit dus nog iets later worden."

“Ook ik ben teler en pas vorige week woensdag heb ik mijn eerste paprika's kunnen oogsten door het uitstel in de aanplant. Als ik dit seizoen de nodige kilo's wil oogsten, zal ik het gewas langer moeten laten staan en misschien behoor ik dan ook tot die groep telers die uiteindelijk zal beslissen de watermeloenteelt te laten voor wat ze is.”

“Uiteindelijk zal alles afhangen van de temperaturen, want die bepalen het ritme van de groei, en ook van de plaagdruk, vooral van Thrips parvispinus. Vorig jaar moest ik bijvoorbeeld mijn hele kas opruimen begin februari”, vertelt José Antonio. “Dit jaar ben ik tot nu toe gespaard gebleven, maar ik heb weet van veel telers die wel al problemen hebben en hun gewassen hebben verwijderd.”

“We investeren flink in geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën om deze plaag aan te pakken. De Orius roofwants werkt goed maar is niet voldoende en hoewel er alternatieven worden getest door het combineren van hulpinsecten en gewasbeschermingsmiddelen die niet schadelijk voor de hulpinsecten zijn, hebben we nog geen definitieve oplossing voor de trips. Ook de luizen in de watermeloenenteelt lijken steeds resistenter te worden.”

“Als je op dit moment een hevige tripsaanval hebt, is alle gewassen verwijderen en opnieuw beginnen de enige oplossing. Laten we hopen dat er snel een effectieve oplossing wordt gevonden.”

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
Carretera de Almerimar Km. 1
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 35 11
[email protected]
www.ejidomar.es/

Publicatiedatum: