De radijstelers in Quebec, Canada, maken zich klaar voor het winterseizoen. Alex Zenebisis van Eagle Export, Inc. en Alcaro Farms is nu al twee maanden aan het samenwerken met kasteler Les Serres Bertrand met het oog op de afzet van drie soorten radijzen: de conventionele rode radijs, de French Breakfast radijs en Easter Egg radijs. Les Serres Bertrand heeft al enige ervaring met meerdere teelten in de kas. Het bedrijf begon als tomatenteler, maar schakelde in 2017 over naar cannabis en ondertussen staan er weer groenten in de kas, zoals deze radijzen.

De radijzen zullen jaarrond beschikbaar zijn. “Er was eerder al een teelt opgezet voor supermarktketens in Quebec en we werken nu aan de ontwikkeling van de afzet in de rest van Canada en de Verenigde Staten”, zegt Zenebisis. “Dat is nu in volle gang en er is zoveel kasruimte beschikbaar dat het areaal, naarmate de vraag en populariteit van deze radijzen toeneemt, uitgebreid kan worden om aan die vraag te voldoen.”

De vraag begint zich nog maar net te ontwikkelen, volgens Zenebisis. “We hopen deze radijzen aan de sector te kunnen introduceren op de New York Produce Show volgende maand,” zegt Zenebisis. “In de winter hebben veel handelaren of ketens moeite om radijzen te krijgen. Soms is de kwaliteit uit Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten inconsistent en moeten ze een minimumhoeveelheid kopen vanwege de grote afstand. Met deze kasteelt dicht bij het afzetgebied kunnen we de kwaliteit garanderen en ook kleinere hoeveelheden leveren.”

Groeiende vraag
Zenebisis vertrouwt er ook op dat de bewustwording rond het product groeit. “Zodra mensen ze proeven en weten dat ze jaarrond een gegarandeerde kwaliteit kunnen krijgen, zal de vraag toenemen”, zegt hij.

De teler-handelaar onthult ook een nieuwe verpakkingsstijl voor radijzen: topseal. “Sommigen leggen een ziplock zak met losse radijzen in het schap en anderen hebben een plastic zak die je moet open scheuren”, zegt hij. Maar Zenebisis is ervan overtuigd dat deze verpakkingen beter zijn voor displays in de retail.

De prijs zal waarschijnlijk lager zijn in de lente tot de herfst omdat de kasteelt dan minder kosten met zich meebrengt.

Voor meer informatie:
Alex Zenebisis
Eagle Export, Inc./Alcaro Farms
Tel: +1 (450) 992-0521 (Canada)
alex.zenebisis@eaglexport.ca
www.eaglexport.ca