Met ongeveer 430 exposanten uit 12 landen en talrijke bezoekers uit de hele wereld kunnen de organisatoren van het beurzenduo expoSE/expoDirekt terugkijken op twee succesvolle dagen in Karlsruhe. Hoewel de bereidheid om te innoveren en te investeren in de asperge- en aardbeiensector blijft afnemen als gevolg van inflatie, kostenstijgingen en andere uitdagingen, trok de 27e expoSE & 12e expoDirekt opnieuw veel bezoekers van heinde en verre naar Karlsruhe. Het publiek kwam niet alleen uit de buurlanden en Zuid-Europa, maar ook uit Scandinavië, Oost-Europa en de Baltische staten, evenals uit landen als Kazachstan, Canada en Peru.

Klik hier voor de fotoreportage

Door de vele crises in de afgelopen jaren heeft de asperge- en zachtfruitsector duidelijk een paar moeilijke jaren achter de rug. Dit is ook terug te zien in de bereidheid van telers om te investeren. Exposanten bevestigden bijna unaniem dat er minder wordt geïnvesteerd dan een paar jaar geleden. Dit betekent op zijn beurt dat toeleveranciers zich ook moeten aanpassen aan de situatie en meer kosteneffectieve oplossingen moeten bieden, of het nu gaat om machines, verpakkingen of andere benodigdheden.

Automatisering en verpakking
Met stijgende minimumlonen, de gevolgen van klimaatverandering en andere uitdagingen zoals de komende tolverhoging, wordt 2024 weer een spannend jaar. "Iedereen is bang voor het komende seizoen", vatte een exposant de situatie samen. Toch lijkt de sector klaar om de uitdagingen aan te gaan. Er gebeurt momenteel veel, vooral op het gebied van de automatisering van oogst- en veldwerkzaamheden. Het doel is om de hoge arbeidskosten te beheersen en tegelijkertijd een hoge netto-opbrengst en kwaliteit te garanderen.

Ook op het gebied van verpakking staat het wiel niet stil. Integendeel: er komen nog steeds nieuwe verpakkingsconcepten op de markt, zowel plastic als papier/karton, cellulose of katoen, maar niet in dezelfde mate als een paar jaar geleden. De toenemende vermijding van plastic in de Europese retail speelt hierin een belangrijke rol. Toch is er nog steeds vraag naar plastic of hybride verpakkingen omwille van de kosten of hygiëne.


Woordvoerder van het VSSE-bestuur en hoofdorganisator van het beurzenduo Simon Schumacher bij de VSSE-stand in hal 1

Rassenveredeling
Een andere focus van de beurs ligt traditioneel op rassenveredeling. Veel veredelaars en plantenvermeerderaars maken van de gelegenheid gebruik om nieuwe asperge- en aardbeirassen te presenteren. Limgroup lanceerde haar nieuwe aspergeras Mosalim al op de eerste dag van de beurs (zo meldt FreshPlaza.de). Bejo heeft met het nieuwe ras Sirius nu ook een veelbelovend ras voor het naseizoen. Enza daarentegen richt zich met haar ras Daleza meer op het vroege segment. In de aardbeiensector laat het nieuwe ras Ravellia van Fresh Forward al goede resultaten zien

Klik hier voor onze fotoreportage

Voor meer informatie:
www.expo-se.de