De markt voor paprika's bevindt zich momenteel wereldwijd in verschillende fasen. In Nederland zijn de prijzen hoog vanwege het einde van het binnenlandse seizoen, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de vraag naar geïmporteerde Spaanse paprika's goed is. De Franse markt heeft momenteel te maken met overaanbod, doordat het einde van het binnenlandse seizoen samenvalt met de aankomst van Spaanse goederen. In Italië is het seizoen ook verlengd vanwege het warme weer en deze hoge temperaturen hebben voor onrust gezorgd op de Spaanse markt. In Zuid-Afrika zijn de paprikaprijzen gedaald van hun extreme hoogtepunt naarmate de lokale teelt op de markt komt. Ondertussen heeft China zijn eerste paprika's naar Rusland geëxporteerd, terwijl in Noord-Amerika zowel het aanbod als de prijzen van paprika's stijgen. Hoe het tegen het einde van het jaar verder zal gaan, valt nog te bezien.

Nederland: Prima paprikaprijzen in Hollands seizoen
Het Nederlandse paprikaseizoen zit er weer op. Volgens een Hollandse paprikaverkoper is het een tevredenstellend seizoen geweest qua prijzen van start tot eind, met enkel een kleine dip in de zomer. Het seizoen startte een stuk langzamer op dan anders. In Spanje had de paprika aan het begin van 2023 ook een moeilijke groeifase, waardoor de commerciële vraag naar Nederlandse paprika juist al vrij snel ontstond. De combinatie van een vroege grotere vraag van Europese retailers naar Hollandse paprika en een kleiner aanbod, zorgde al vroeg in het seizoen voor een goed prijsniveau.

VK: Goede vraag naar paprika's
Het Spaanse paprika-importseizoen is begonnen in het Verenigd Koninkrijk, de eerste rode, groene en gele paprika's arriveerden begin november. Een importeur met telers in El Ejido, in Zuid-Spanje, zei dat ze nu al een paar weken paprika's binnenkrijgen en dat de volumes goed zijn. "Alle paprika's worden geteeld in polytunnels, dus ze hebben geen last van nat weer. Er was een zeer hete periode in de zomer, maar de kwaliteit die we ontvangen is uitstekend."

Het Nederlandse en Britse paprikaseizoen zijn net afgelopen, dus de vraag op de Britse markt is goed. Het duurde ongeveer een week voordat de prijzen weer op peil waren, omdat het Nederlandse seizoen eindigde met lage prijzen. Het bedrijf importeert wekelijks grote hoeveelheden paprika's die vervolgens worden gedistribueerd. Hierdoor kunnen groothandelaren hun producten in kleinere volumes krijgen en hebben ze continuïteit in prijs en aanbod.

Frankrijk: Einde Frans teeltseizoen
Volgens een marktdeelnemer loopt het Franse teeltseizoen ten einde. "Maar er zijn nog steeds grote volumes omdat de vruchtgroente aan het einde van het seizoen op de planten is achtergebleven en moest worden verwijderd. Er is een algemene overproductie als gevolg van het weer." Er zijn dus nog veel Franse paprika's op voorraad, terwijl tegelijkertijd de Spaanse teelt op de Franse markt arriveert en afzetkanalen (vooral supermarkten) al zijn overgeschakeld op Spaans product. De prijzen van Franse paprika's zijn op hun beurt "niet goed en vooral niet in overeenstemming met de normale teeltkosten".

Italië: Hoge temperaturen verlengen het seizoen
In Italië worden paprika's in verschillende regio's geteeld en door 62% van de Italiaanse huishoudens gekocht, vooral in het zuiden en op de eilanden. Op Sicilië is de oogst al sinds midden tot eind oktober aan de gang en de planten zijn in uitstekende conditie dankzij de warmere temperaturen in oktober, wat resulteert in een hogere opbrengst. In tegenstelling tot het begin van het seizoen dalen de prijzen voor paprika's nu en liggen ze momenteel rond €1,00/kg voor de gele en groene rassen. Het belangrijkste ras dat wordt geteeld is de Lamuyo, die uitsluitend in Italië op de markt wordt gebracht. Het land is niet zelfvoorzienend in paprika's en moet ze daarnaast importeren uit Spanje en deels uit Nederland. In Senise (Basilicata) eindigde de paprikaoogst voor sommige telers een paar dagen geleden, dankzij de recordtemperaturen in september en oktober. Deze verlengden het seizoen, dat ongeveer een maand te laat begon door vertraagd planten na zware regenval in mei/juni.

In Noord-Italië is Veneto een van de belangrijkste gebieden. Een grote teler zegt dat de oogst op zijn bedrijf zich concentreert van eind juni tot eind september. Maar dit jaar oogstte hij door de hoge herfsttemperaturen paprika's tot half november. De prijzen in november waren onbevredigend, rond €1,50/kg. In sommige eerdere weken bereikten de prijzen echter €2,50/kg voor de beste teelt van eerste kwaliteit. Over het algemeen lagen de prijzen in 2023 lager dan in 2022. Naast de Italiaanse productie zijn er momenteel ook Spaanse gele en rode blokken van 80/100 of 90/100, in dozen of in bulk, aanwezig op de belangrijkste groothandelsmarkten tegen een gangbare prijs van €1,5-2,40/kg.

Spanje: 'Turbulente' periode voor paprikamarkt
De prijzen voor kasgroenten zijn momenteel hoog in Almeria. Paprika's blijven, zoals altijd, relatief stabiel, met goede prijzen.

Dit paprikaseizoen gaat door een enigszins turbulente periode. De intense hitte in juli en augustus, toen de paprika's in de kassen werden geplant, heeft de bloei beïnvloed; veel ging verloren, waardoor de volumes op dat moment over het algemeen laag waren en de kwaliteit van de eerste paprika's niet goed was. Met de verbetering van de temperaturen is deze situatie echter al overwonnen en de prijzen blijven op dit moment op een goed niveau.

De prijzen van California paprika liggen boven de 1 euro voor alle kleuren: tussen de 1,10 en 1,21 euro voor de kilo groene paprika, tussen de 1,07 en 1,15 voor de gele en tussen de 1,48 en 1,57 voor de rode kleur. Rode Lamuyo (voornamelijk geconsumeerd op de binnenlandse markt) heeft 1,79 euro per kilo bereikt op de veiling, Italiaanse paprika's (lange groene paprika's) gaan tussen de 1,00 en 1,17 euro en de Palermo paprika, ruim daarboven, zit op 2,58 euro per kilo.

"Dit zijn geen slechte prijzen, maar we moeten er rekening mee houden dat de telers door de hitte aan het begin van het seizoen te weinig kilo's hebben," herinnert een teler en exporteur uit Almeria zich. "Dus laten we hopen dat ze de volumes kunnen herstellen tussen nu en april/mei, wanneer het seizoen in Almeria eindigt en plaatsmaakt voor de teelt in Murcia en de Levante-gebieden, zodat de balans van het seizoen positief is."

Zuid-Afrika: Paprika daalt in prijs
De extreem hoge paprikaprijzen van de afgelopen maanden zijn eindelijk met 40% gedaald nu de zomertemperaturen boven Centraal Zuid-Afrika stijgen en het aanbod toeneemt.

"De paprikaprijzen daalden de afgelopen week tot R15,23/kh [0,74 euro], vooral door hogere volumes en een lagere vraag," zegt een landbouweconoom, die opmerkt dat vooral de prijzen voor gele en rode paprika daalden.

De teelt van paprika's neemt gewoonlijk toe tegen het einde van het jaar.

Groene paprika's worden momenteel verhandeld voor R12,36 (0,60 euro), rode paprika's voor R18,75 (0,90 euro) en gele paprika's voor R21,38/kg (1,05 euro).

China: Eerste zending paprika's geëxporteerd naar Centraal-Europa
China's noordoostelijke stad Haidong exporteerde op 18 november voor het eerst paprika's naar Rusland. Vanaf nu zal meer dan 80 ton gekleurde paprika's in batches worden verscheept naar Rusland en Centraal-Europese landen. Deze eerste zending bevatte 20 ton paprika's. Naar verluidt bereikt de opbrengst van de paprika's die in het Ledu-district worden geteeld 4.000 kilo per mu, met grote vruchten en een hoge kwaliteit, die voldoen aan de exportnormen. Om de afzetmarkt van lokale groenten en fruit internationaal verder uit te breiden, maakt het Ledu District deel uit van China's "Belt and Road" netwerk, dat Rusland en andere Europese groentemarkten ontsluit.

Volgens andere bronnen zijn, afgaande op de huidige feedback van de markt, als gevolg van de lage prijzen van vorig jaar, het plantgebied en het aanbod van paprika's dit jaar relatief klein. Het grootste aanbod is beschikbaar van april tot mei. Het grootste deel van de teelt van paprika's wordt lokaal of regionaal verkocht.

Noord-Amerika: Prijsstijging verwacht voor paprika's
Het aanbod van paprika's in Noord-Amerika is normaal voor deze tijd van het jaar en is zelfs licht gestegen.

Op dit moment wordt er geteeld in Coachella, Californië en in het oosten neemt de teelt van paprika's in Florida toe, terwijl de teelt in Georgia is getroffen door orkaan Idalia. Mexico is iets eerder begonnen met de teelt vanwege de planttijden en verwacht wordt dat het totale volume uit Mexico op of onder het niveau van vorig jaar zal liggen vanwege de zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de Mexicaanse peso. Ondertussen eindigt de Canadese kasteelt rond eind november-begin december, maar de aanvoer vanuit Mexico en Spanje zal doorgaan.

De vraag naar paprika's is gemiddeld, maar de consumptie zal de komende weken toenemen, met name tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie.

Vooruitkijkend zal het aanbod van paprika's dalen wanneer het Canadese paprikaseizoen eindigt en er gewoonlijk tekorten zijn totdat de volgende regio, Culiacan, Mexico, met de teelt begint.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt mango's