In een recente aankondiging heeft de Paraguayaanse Nationale Dienst voor Plant- en Zaadkwaliteit en Gezondheid (Senave) een waarschuwing aan telers afgegeven over de bevestiging van ToBRFV in Argentiniƫ. Het virus treft hoofdzakelijk tomaten en staat bekend als het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Hoewel benadrukt werd dat dit virus geen bedreiging voor de gezondheid van mensen of dieren vormt, onderstreepte Senave de mogelijke schade die het aan tomaten- en paprikagewassen kan toebrengen.

Senave raadde lokale telers dringend aan om "hun percelen intensief te controleren" en om snel eventuele tekenen van deze plaag te identificeren. Het virus is te herkennen aan gele vlekken en verkleuring op vruchten, samen met bruine vlekken, bladverkleining en algehele groeiachterstand bij tomatenplanten.

De dienst waarschuwde telers ook voor mogelijke transmissieroutes van het virus, waaronder via zaden, zaailingen, gereedschappen en apparatuur die bij de teelt worden gebruikt, evenals de mogelijke verspreiding door insecten zoals trips.

Telers werden aangespoord om hun planten "constant in de gaten te houden" en vermoedens van de aanwezigheid van het virus onmiddellijk aan Senave te melden. De snelle verspreiding van dit virus benadrukt het cruciale belang van vroegtijdige detectie om aanzienlijke verliezen aan gewassen te voorkomen.

De grootste zorg rond ToBRFV is dat dit virus zowel tomaten- als paprikagewassen treft, wat mogelijk economische gevolgen voor de Paraguayaanse tuinbouwsector heeft. De tuinbouwautoriteiten implementeren preventieve maatregelen en roepen telers op om actief mee te werken om deze fytosanitaire bedreiging het hoofd te bieden.

Bron: adndigital.com.py