Sinds de oprichting ervan in 1976 is Agroejido een van de belangrijkste veilingen in de Zuid-Spaanse provincie Almería. Tegenwoordig heeft het bedrijf, dat zijn producten ook op de klassieke manier afzet, drie veilingcentra. In El Ejido, Berja en Dalías worden groenten en fruit van telers uit het westen van Almería geveild. Telers zetten hun product direct in de veiling af of in een van de verzamelpunten van Agroejido in de provincie.

“Als er één model is dat het uitstekend blijft doen in Almería, dan is het toch wel de veiling”, zegt Paco Gómez, manager van Agroejido, toekijkend hoe de medewerkers in El Ejido de partijen afhandelen die diezelfde ochtend zijn verkocht. “Dit verkoopmodel bestaat hier al sinds de jaren '60. Het stelt een prijs vast op basis van de kwaliteit van het product volgens de ‘Nederlandse’ methode: te beginnen met de beste kwaliteit tegen de beste prijs. Het bieden weerspiegelt nauwkeurig de vraag- en aanbodsituatie van elke dag, die altijd beïnvloed wordt door verschillende factoren, zoals aan aanbodzijde bijvoorbeeld de weersomstandigheden.”

“We werken met alle producten uit Almería: courgette, aubergine, snijbonen, komkommers (korte, middellange en lange) en paprika's. Die laatste groente is onze specialiteit en we voeren alle types: California, Lamuyo, Palermo en puntpaprika's.”

“En precies de paprika gaat dit seizoen door een ietwat turbulente periode. De hitte in juli en augustus tijdens de aanplant heeft een impact gehad op de bloei. Veel bloesems zijn verloren gegaan, waardoor de volumes op dit moment over het algemeen laag zijn en de kwaliteit van de eerste paprika's niet goed is geweest. Maar nu de temperaturen weer min of meer normaal zijn, ligt het dipje achter de rug en blijven de prijzen op een goed niveau liggen.”

“Vandaag (dinsdag 21 november, red.) liggen de prijzen van California paprika's voor alle kleuren boven de euro: tussen €1,10 en €1,21 voor een kilo groene paprika's, tussen €1,07 en €1,15 voor de gele en tussen €1,48 en €1,57 voor de rode. De rode Lamuyo's behaalden €1,79 op de veiling, de puntpaprika's nestelden zich tussen €1,00 en €1,17 en de Palermo's staken er met kop en schouders bovenuit met €2,58 per kilo.”

“Dat zijn geen slechte prijzen, maar we moeten er wel rekening mee houden dat er toch wat kilo's ontbreken door de hitte aan het begin van het seizoen”, legt Paco uit. “Laten we dus hopen dat de volumes weer wat aantrekken vanaf nu tot april/mei, wanneer het Almería seizoen eindigt en plaats maakt voor Murcia en het oosten van Spanje. Want als de oogst vanaf nu met grotere hoeveelheden begint te komen, dan zal de uiteindelijke balans van het seizoen zeker positief zijn.”

Ook de andere groenten lieten interessante prijzen zien. De korte en middellange komkommers kampeerden rond de euro en de lange variant kon wat stijgen tot een niveau van 83 cent. Dunne courgettes tikten net de euro niet aan, met een maximale prijs van 96 cent, maar dat was meer dan de grove courgettes, die schommelden tussen €0,74 en €0,84 per kilo. De aubergines hadden nog steeds wat terrein goed te maken nadat eerder in het seizoen zelfs was beslist om voor een tijdje geen klasse II product meer op de markt te brengen in de hoop de prijzen te kunnen opkrikken. Ze haalden dinsdag prijzen tussen €0,67 en €0,71. Terwijl de aubergines de laagste waarde op de veiling van dinsdag lieten optekenen, bevonden de peultjes zich met een prijs van €8,71 per kilo aan het andere eind van het spectrum, zij het met beperkte hoeveelheden.

“De prijzen zijn niet slecht en zullen waarschijnlijk alleen maar beter worden met de komst van de kou deze week”, voorspelt Paco Gómez.

Voor meer informatie:
Agroejido
C/ La Parra, 53
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 91 05
info@agroejido.com
www.agroejido.com