Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Manuel Andújar van La Unión

"Almería is een van de weinige winstgevende tuinbouwgebieden in de EU"

In Almería ondersteunt La Unión ongeveer 3.000 telers met klassieke afzet en met meerdere veilinglocaties in deze Zuid-Spaanse provincie. De organisatie verhandelt gemiddeld ongeveer 350 miljoen kilo groenten en fruit per jaar.

"Vorig jaar verhoogden we onze omzet opnieuw en slaagden we erin een 3 keer hogere Ebidta te behalen dan in 2021", zegt Juan Manuel Andújar, terwijl hij het drukke gedoe van kopers en telers observeert die 's ochtends vroeg naar de veiling van El Ejido zijn gekomen. "De veiling is een verkoopmodel dat Almería heeft opgezet en vandaag de dag is het nog steeds goed voor 30% van onze omzet. Onze veilinglocatie in El Ejido is een van de grootste in de streek en zet de toon voor de prijs in Almería van onze specialiteit, de komkommer, waarvan we jaarlijks 220 miljoen kilo telen en afzetten."

“Almería is tegenwoordig een van de weinige winstgevende tuinbouwgebieden in de Europese Unie. Voor elke liter water en vierkante meter land wordt de opbrengst gemaximaliseerd. Telers kunnen hier leven van hun werk. Natuurlijk zijn de kosten gestegen en financiering is dit jaar een van de grote uitdagingen, aangezien de telers in één jaar tijd hun nood aan financiering hebben zien stijgen van bijna 0% naar 6%. Maar in de rest van Europa zou het zonder de GLB-subsidies niet mogelijk zijn om van deze activiteit te leven. Hier wel.” En dit alles op een steeds duurzamere manier.

“De sector in Almería werkt al twee decennia aan het ontwikkelen van een efficiënte geïntegreerde plaagbestrijding in zijn kassen. Dat hebben we nu redelijk mooi op orde. En we hopen in de nabije toekomst ook het probleem van het plastic afval in de provincie grondig aan te kunnen pakken.”

“Al jaren wordt 100% van het plastic van de kasbedekking gerecycled. Maar een aantal soorten plastic, zoals die van de grondbedekking, zijn moeilijker te beheren omdat ze slijtage aan de machines veroorzaken. Om deze materialen toch te kunnen benutten, heeft een bedrijf een proces ontwikkeld om allerlei soorten plastic om te zetten in koolwaterstoffen. Dat proces zou op middellange termijn beschikbaar kunnen zijn.”

“Deze technologie is in staat om plastic voor 74% om te zetten in brandstofcomponenten, voor 20% in aardgas en het resterende materiaal kan worden gebruikt als isolatie voor huizen, vulling voor autostoelen, enz. En om al het plastic dat in de kassen van Almería wordt gebruikt te recyclen, zou met dit proces slechts een fabriek van 20.000 m² nodig zou zijn. Dat is misschien nog het meest verbazingwekkende.”

“Plastic is het probleem niet, het is juist datgene wat ons zo ver heeft gebracht. Het probleem is het beheer ervan. En als Almería daar concrete stappen in kan maken, dan oogt de toekomst heel mooi voor de sector.”

Virusdruk in Marokko
Ondertussen gaat het seizoen onstuitbaar door. “Komkommer, ons belangrijkste product, laat het evenwel wat afweten. We hebben niet de volumes die we zouden willen en dat heeft alles te maken met de hoge temperaturen sinds de maand juli. Zelfs nu, in de piekperiode, blijven de hoeveelheden achter.”

“De aubergineteelt kabbelt voort. De prijzen zijn niet slecht, maar ook niet echt goed. De maatvoering zal de komende weken ook beginnen terug te vallen nu het stilaan koud wordt.”

“De courgettes haalden dinsdag €0,80 per kilo, maar dat is niet echt winstgevend omwille van de virusdruk. Veel telers hebben planten moeten rooien. Een kleinere oogst dus, maar wel hogere kosten.”

“De paprikaprijzen blijven zoals altijd stabiel. De rode California haalde de hoogste waarde met ongeveer €1,30 per kilo. Ook tomaten doen het qua prijszetting goed, maar iedereen voelt de impact van ToBRFV, zelfs als hij of zij niet direct getroffen is. Want om goed gewapend te zijn mocht het opduiken, moeten we de planten continu versterken. Dat verhoogt niet alleen de kosten, het verlaagt ook de productiviteit, aangezien sterkere planten langere internodiën inhouden, en dus minder opbrengst", legt Juan Manuel uit.

ToBRFV is steeds meer aanwezig en is allerminst een kleinigheidje: "Kijk maar naar wat er dit jaar in Marokko gebeurt in de tomatenteelt. Ze hebben veel contracten afgesloten met vaste volumes en prijzen met het Verenigd Koninkrijk, maar als puntje bij paaltje komt, kunnen ze niet aan alle programma's voldoen vanwege de virusdruk, vooral ToBRFV."

Voor meer informatie:
La Unión
Pol. Industrial La Redonda, N-340, Km 144
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950580800
launioncorp.com/

Publicatiedatum: